Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Planiram da kupim zlatnu ribicu lavlju glavu pa me zanima sve o njom, i kakvi joj uslovi života u akvarijumu odgovaraju, veličina akvarijuma i sl., kako bih joj obezbedila sve uslove za život. Pozdrav, Vukica


O: Lavlja glava potiče iz Kine i predstavalja varijetet (podvrstu) zlatne ribice. Kao odrasla jedinka postiže veličinu oko 12,5 centimetara, a postoje podaci i o primercima dugi oko 25 centimetara. Na svaki centimetar ribice potrebno je osigurati 1 - 2 litre vode.

Pošto su ovo hladnovodne ribice, idealna temperatura u akvarijumu trebalo bi da iznosi od 18 - 22°C, iako podnose i niže temperature. Temperature veće od 26 °C nisu preporučljive, jer dolazi do ubrzanja metabolizma, pa se na taj način skraćuje životni vek ribicama. Ove ribice su vrlo aktivne, pa kako jedu sve sa dna akvarijuma, čistači u akvariju Vam nisu ni potrebni.

Ove ribice su svaštojedi, pa pored fabričke hrane u granulama i listićima, rado jedu i akvarijumsko bilje. 

Hrane se 1 - 2 puta na dan u vrlo malim količinama. Sve što padne na dno akvarija predstavlja višak, koji dodatno zamućuje i prlja vodu. Zato je potrebno kontrolisati količinu hrane kako bi zbog prejedanja, izbegli nadimanje i rupturu creva, što može dovesti do uginuća ribice. Pored fabričke gotove hrane rado jedu i morske račiće, dafnije i tubifeks.

Bitna je odgovarajuća filtracija vode, kako bi se uklonile nečistoće iz vode. Vodu ne menjajte prečesto, jer na taj način menjate celokupni životni prostor ribica, pa remetite biološku ravnotežu akvarijuma. Svake dve nedelje dovoljno je zameniti trećinu vode, a jednom u 3 - 4 meseca svu vodu. Kod svake promene vode koristite sredstva za pripremu vode, koja vezuju hlor i teške metale. U novopripremljeni akvarijum ne treba stavljati ribice barem dve nedelje. U tom periodu razviće se korisna filter bakterija koja je vrlo važna za normalan život ribica.

Osvetljenje bi trebalo biti prisutno 12 sati dnevno sa UV spektrom, kako bi se omogućila potrebna sinteza vitamina D3 u organizmu.

Nije obavezno da imate bilje u akvarijumu, ali svakako osigurajte odgovarajuću sprovođenje vazduha u akvarijumu, kako bi vodu dovoljno obogatili kiseonikom. Preporučljivo je jednom mesečno proveriti hemijski sastav vode, i ispraviti moguća odstupanja. Hemijski sastav vode se proverava specijalnim testovima koje možete kupiti u našim prodavnicama.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti akvaristima u okviru prodavnica Pet centra.