Povratak

Pojava fleke na koži zlatne ribice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Dečko mi je za rođendan kupio zlatnu ribicu (pre 8 dana) i imam par pitanja. Danas sam joj menjala vodu. Kada sam je dobila sipala sam kamenčiće i vodu, od kamenja se digla užasna prašina koja se slegla posle par sati. Ona je u toj vodi bila do danas. Negde sam pročitala na internetu da mogu da joj promenim vodu ako kupim flaširanu u prodavnici pa sam sipala 98% te vode i ostatak njene vode sa kojom sam je uklonila iz akvarijuma dok sam ga prala. Prokuvala sam kamenčiće u šerpi i lepo ih isprala. Sve sam to vratila u akvarijum i nju i mislim da je sad sve super. Međutim, pre nego što sam promenila vodu videla sam da ima neku roze-ciklama tufnu između očiju (na čelu). Od čega se to dobija i kako se lecči? Kupila sam joj danas sera goldy hranu, do danas je koristila neku običnu, bezimenu, koja je kupljena zajedno sa njom. Da li ima veze kojom hranom se hrani da bi joj nestala ta tačka? Hvala unapred, Milica

O: Zlatna ribica je slatkovodna riba iz porodice šarana (Cyprinidae) i jedna od prvih domestificiranih riba, koje su još i danas popularne među akvaristima. U prirodi naraste i do 30 cm,  a u akvarijumu naraste do 15 cm.

Većinu vremena provodi na dnu akvarijuma, a na površinu dolazi da se hrani. Hrani se biljnom i životinjskom hranom. Potrebno im je puno kiseonika, a što se temperature vode tiče, ona bi trebala da bude između 18 i 20 stepeni.

Detaljno o o zlatnoj ribici možete pročitati u okviru odgovora koleginice Aleksandre Todosijević, dr. vet. med., pod naslovom “Karakteristike i negativne posledice života u kugli zlatne ribice”.

Pojavi bolesti najčešće prethode loši uslovi držanja, uključujući broj ribica u akvarijumu, aeraciju, filtraciju vode te biološku ravnotežu akvarijuma, odnosno hemijski sastav vode.
 
Svakako obratite pažnju na navedeno, a hemijski sastav (pH, amonijak, nitriti, nitrati, itd.) možete proveriti pomoću specijalnih testova koje možete nabaviti u Pet centru, kao i sredstva potrebna za korekciju eventualnih odstupanja. Hlor je jedan od čestih uzroka, koje uz bakterije oštećuje epitel škrga. Obavezno uvek koristite odstajalu vodu pripremljenu sa sredstvom "Dajana Start plus", koje veže hlor i teške metale i štiti sluzokožu ribica.

Promena na koži ribice može biti neka patološka promena ili ranica (u tom slučaju morate sprovesti lečenje akvarijuma) ili samo pojačana pigmentacija. Ukoliko sprovodite lečenje pri primeni preparata obavezno se treba držati uputstva koje propisuje proizvođač s obzirom na doziranje i dužinu trajanja lečenja. Za vreme lečnja pojačajte aeraciju i filtraciju vode, ali ne filtrirajte kroz ugljen, ako imate takav način filtracije.

Temperaturu vode povećajte na 30 stepeni celzijusa, s time da dnevno ne povećavate više od 1 - 2 stepena, kako biste izbegli dodatni stres. Na isti način temperaturu snižavajte nakon lečenja. Možete staviti i jednu malu kašiku kuhinjske soli na svakih 50 litara vode. So deluje baktericidno, i štiti takođe sluzokožu ribica.


Ribice hranite i dodatnom hranom "Dajana Immunal", koja uz multivitaminske preparate jača imunološki status ribica, pa se na taj način organizam lakše bori protiv bolesti. Nakon lečenja obnovite filter bakteriju sredstvom "Dajana Biofilter", kako biste potstakli korisnu filter bakteriju i održali biološku ravnotežu akvarijuma.


U svakom slučaju možete doći u Pet centar i posavetovati se sa našim akvaristima.