ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Da se zahvalim prvo na brzom odgovoru na prošlo pitanje. Gupike bebe se nisu promenile, jer sam ih stavio u drugi akvarijum bez pumpe i grejača i temperatura vode je 21 C. Black Molly bebe su i dalje u mrestilici, i zanima me smem li da pomešam male gupike i tek omrešćene blackmolly? Ja se plašim da ih ne pojedu gupike, jer su Black Molly još male, a gupike su napredovale, ima mesec dana kako su se izmrestile. Ili da premestim male black molly gde su sad gupike (valjda im ne smeta što je temperatura vode 21-22 stepena) i da oslobodim mrestilicu, a gupike bi stavio u drugi veći akvarijum. Ako to može, imam jednu zebricu kojoj je stomak baš, baš veliki, iako je ima mesec dana. Imam nju koja je jedina deblja i imam neke vitke, koje mislim da su mužjaci. Da li može da se stave ta ženka i dva mužjaka u mrestilicu za živorotke koja ima rešetkicu, i tu bi ikra prošla dole? Kako da znam kada je trenutak za njihov mrest? Unapred hvala! Aleksa

O: Mlađ živorotki se po pravilu meša sa odraslim ribama  najranije sa starošću od mesec dana i veličine 1 cm.

Ovi uslovi su bitni zbog bezbednosti mlađi, jer su sa mesec dana života otpornije i velike, pa su manje šanse da budu pojedene od strane grabljivica. Dok ne dostignu ovaj uzrast, držite ih odvojeno od odraslih jedinki.

 

Što se mresta zebrica tiče, ženke spremaju ikru i imaju vidno veći stomak od mužjaka. Mrest može da se obavi u mrestilici, jer je bitno da ima rešetku koja će sprečiti da pojedu sopstvenu ikru. Uslovi mresta nisu specifični, savet je da ubacite raspršivač u mrestilicu i ubacite par. Na ovaj način dodajete više kiseonika i podstičete ih na mrest. Mrest je blizu kad ženka ima veliki stomak, što ukazije da je puna ikre i da je vreme da je izbaci. Optimalna temperatura za mrest zebrica je oko 26°C.