Povratak

Razlozi uginuća ribica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Milanovic v2

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Molim za pomoć. U poslednjih 5 dana uginule  su mi 3 ribice. Ponašaju se normalno i odjednom počnu da "dube" na glavi, gube ravnotežu, padnu na dno i žive jos 10 minuta  i uginu. A čini mi se da za to vreme izgube boju, kao da poblede ali za to nisam bas 100% sigurna. Šta bi moglo da bude u pitanju i kako da rešim taj problem? Akvarijum je mali - 13l, i samo jednu vrstu hrane koristim, za tropske ribice. Ne koristim ništa za vodu, niti sam je testirala. Menjam vodu jednom nedeljno a ona je stalno mutna. Molim pomoć! Sanela

O: Bolesti kod ribica se najčešće javljaju kao posledica pada imuniteta.

Najčešći uzroci pada imuniteta jesu stresne situacije kao što su transport, prenatrpanost akvarijuma, nedovoljna oksigenacija vode, nagomilavanje amonijaka, neadekvatan hemijski sastav vode itd.

Bolesti mogu biti uzrokovane bakterijskim, gljivičnim, virusnim i parazitarnim infekcijama.

Bakterijske infekcije mogu biti lokalizovane na spoljašnjim delovima tela ili mogu zahvatiti unutrašnje organe. Lokalne infekcije se mogu generalizovati, a unutarnje infekcije vrlo brzo prelaze u septikemiju. Bakterijske infekcije se mogu klinički manifestovati spoljašnjim znakovima bolesti, od kojih su najčešće raspadanje peraja, nastanak erozija, ulceracija, potom krvnih podliva, odnosno hematoma.

Međutim, ukoliko zahvate unutrašnje organe najčešće nema spoljašnjih znakova bolesti, pa dolazi do iznenadnog uginuća ili se javljaju problemi s održavanjem ravnoteže, ako je zahvaćen riblji mehur i sl.

Gljivične infekcije su najčešće lokalne, a često se pojavljuju i sistemske gljivične infekcije. Od spoljašnjih znakova najčešće vidimo bele nakupine, slične vati. Ako sporangije rastu u tkivu i oštećuju organe, najčešće se ribice ne mogu izlečiti. Gljivične infekcije mogu se iskomplikovati bakterijskim infekcijama i obrnuto. Tada govorimo o mešovitim infekcijama, a najbolji izbor je lek koji ima široki spektar delovanja i na bakterijske, gljivične i parazitarne infekcije.

Virusne bolesti mogu biti klinički manifestne ili bez vidljivih znakova bolesti, a česte su i sekundarne komplikacije bakterijama.

Parazitarne infekcije najčešće su uzrokovane parazitskim crvima ili protozoama.  Manifestuje se u vidu belih tačkica, ribice izgledaju kao da su posute grizom i češu se o predmete u akvarijumu. Ovakve infekcije se često komplikuju gljivičnim infekcijama.

Kada se govori o održavanju akvarijuma, jedna od osnovnih pravila je redovno menjanje vode. Trećina vode se menja kod akvarijuma koji su kompletni, odnosno imaju filter, grejač i pumpu za vazduh. Naravno, to je nepisano pravilo. Neki akvaristi menjaju 10% vode jednom nedeljno, neki 30% jednom mesečno i sl. Izmene vode zavise od  gustine nasada (veličini i broju riba), kapaciteta filtracije, biljaka, količine hrane, vrste riba itd. U manjim akvarijumima bez opreme, poput Vašeg, možete menjati 30% - 50% vode jednom nedeljno i tom prilikom voda koju dolivate mora biti flaširana ili odstojala 24h.

Korišćenjem opreme (filter, pumpa, rasveta) smanjujete intenzitet izmene vode, što Vama znatno olakšava održavanje, a ribice trpe manji šok jer je svaka izmena vode za njih veliki stres.