aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam dva skalara vec duže vreme i uvek su se ponašali normalno, dobila sam ih u paru, i uvek su zajedno. Juče sam kod jednog primetila da se naginje na jednu stranu i da pada na dno, a danas je skroz na dnu. Kada mu dajem hranu, jede ali jedva dođe do gore. On pokušava stalno i krene da pliva, ali  opet padne na dno. Čitala sam dosta o tome ali opet bi mi značilo Vaše mišljenje.
Hvala, Marina

O: Poremećaji ravnoteže kod ribica najčešće su posledica oboljenja ribljeg mehura.

Upalni procesi na zidu mehura mogu biti posledica bakterijskih ili parazitarnih (metilji) infekcija. Bakterijska infekcija može primarno zahvatiti riblji mehur, a može nastati i sekundarno nakon širenja procesa sa primarnih žarišta negde drugde u organizmu. Osim upalnih procesa često nastaju i rupture ribljeg mehura. Nažalost, u oba slučaja na našem tržištu, ne postoji adekvatan preparat koji bi rešio ovaj problem. 

Za rešavanje rupture ribljeg mehura, koja je često posledica patoloških procesa na samom zidu, jedino bi došao u obzir hiruški zahvat, kojeg je gotovo nemoguće izvesti.

Patološki procesi na okolnim organima zbog kompresije na riblji mehur mogu uzrokovati probleme sa ravnotežom.

Uzroci koji dovode do ovakvih problema osim infekcija, verovatno su vezani i za uslove u vodi, od hemijskog sastava vode, temparature, filtracije, prepunjenosti akvarijuma itd. odnosno, sve ono što dovodi do stresa i pada imuniteta, te pojave bolesti.

Problemi s ravnotežom, osim što mogu biti posledica bolesti ribljeg mehura, mogu biti posledica naglih promena atmosferskog pritiska, a i neurološkog porekla.

Savetujem Vas da počnete sa promenom uslova u kojima se ribice drže. Češće menjajte vodu, temperaratura vode bi trebalo biti 26 stepeni, i uvedite raznovrsniju hranu ribicama kako bi im podigli imunitet.