Povratak

Zamena vode u malom akvarijumu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

  

P: Imam akvarijum 30x20x20 cm i pre otprilike 3 sata su mi ribice počele plivati po površini. Čitao sam da je najčešći uzrok tome manjak kiseonika. Voda je stvarno malo mutna, ali nema neprijan miris. Već sam pripremio novu vodu za zamenu pa me samo zanima kako bi se tačno voda trebala promeniti? Čitao sam da se zamena vrši tako da se promeni cca 1/3 vode, je li to važi i za male akvarijumr? Da li je filter i pumpa za vazduh obavezna ili se to može rešiti menjanjem  vode? Svakako prilagodite izmene vlastitim potrebama u zaisnosti od gore navedenog. Hvala, Petar


O: Trećina vode se po pravilu menja kod akvarijuma koji su kompletni, odnosno imaju filter i pumpu za vazduh. Naravno, to je nepisano pravilo. Neki akvaristi menjaju 10% vode jednom nedeljno, neki 30% jednom mesečno i sl. Izmene vode zavise od litraže, gustoće nasada (veličini i broju riba), kapaciteta filtracije, biljaka, količine hrane, vrste riba itd. U manjim akvarijumima bez opreme, poput Vašeg, možete menjati 30%-50% vode jednom nedeljno.

Korišćenjem opreme (filter, pumpa, rasveta) smanjujete intenzitet izmene vode, što Vama znatno olakšava održavanje, a ribice trpe manji šok jer je svaka izmena vode za njih stres.