Povratak

Mikrogeophagus ramirezi (Balloon dwarf cichlida)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Da li Balloon Dwarf Cichlidaspada u Ramirezi grupu tj. u Mikrogeophagus ramireze? Imam akvarijum od 250 l sa biljem i trenutno je on jedini stanovnik, a brine me da li mu odgovara ph8 jer vidim po internetu da bi trebalo biti 6.5? Isto tako bih vas molio za savet oko ishrane i uopšteno šta moram znati o  uslovima držanja. Planiram ubaciti još 2 diskusa sledeći mesec i to će biti jedini stanovnici akvarijuma.
Srdačan pozdrav, Toma

O: Mikrogeophagus ramirezi (Balloon dwarf cichlida) spada u porodicu endemskih patuljastih ciklida reke Orinoco (Venecuela i Kolumbija). Mogu narasti do 7-8 cm dužine. Budući da se radi miroljubivim ribama, vrlo često se mogu videti u akvarijumu zajedno sa diskusima. Kako su poprilično osetljivi na bakterijske infekcije, higijena akvarijuma mora biti na visokom nivou.  Osim toga, jako teško podnose čak i blago povišene koncentracije nitrita i nitrata, zato se preporučuje držanje u većim akvarijumima (poput Vašeg). Preferiraju meku vodu niže pH vrednosti, od cca 6,0-6,5 (po nekim izvorima čak pH 5,0-6,5).

Monogamni su pa bi stoga bilo dobro da nabavite par svojoj ribi (možda i nekoliko parova), budući da imate relativno veliki akvarijum u kojem planirate još samo dva diskusa. Pri "uparivanju" treba biti oprezan jer znaju biti vrlo agresivni prema primercima svoje vrste. Omnivori su, vole raznoliku hranu, a bez problema prihvataju većinu hrana u listićima koje se može pronaći na tržištu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs