Povratak

Ribice se tuku

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam akvarijum od 40 l i 7 ribica (hladnovodnih). U poslednja dva dana počele su da se međusobn "tuku". Najviše su povređeni teleskopi. Zanima me u čemu je problem. Molim vas odgovor! Hvala, Dragan.

O: Do sukoba među ribicama najčešće dolazi kada unutar istog akvarijuma borave vrste ribica koje ne bi trebale boraviti zajedno (ribice različitih vrsta, miroljubive sa agresivnima itd.). Isto tako do agresivnosti i sukoba dolazi i kod ribica unutar iste vrste. Veličina Vašeg akvarijuma nije primerena za ovoliki broj ribica, te bi svakako trebali svoje ribice smestiti u veći akvarijum. Trebali bi također proveriti hemijski sastav vode: pH, nitrite, nitrate, amonijak, tvrdoću vode itd. Osim hemijskog sastava trebalo bi proveriti adekvatnost filtracije i osvetljenja u akvarijumu. Prirodna je pojava da veće ribice napadaju manje ili da ih čak i pojedu, pa makar se radilo i o ribicama iste vrste. Da bi to sprečili, trebali bi obratiti pažnju osim na raznolikosti vrsta koje ne bi trebale boraviti zajedno, i na veličini ribica. Isto tako moguće je i ispoljavanje agresivnosti i među ribicama približne ili čak iste veličine.

Stoga bi odmah na početku trebalo izdvojiti agresivne ribice, kako ne bi došlo do povreda, koje mogu dovesti i do smrti. Priroda svake ribice je drugačija i ponekad je teško predvideti takve situacije. Svakako Vam savetujem da ribice smestite u veći akvarijum, a one agresivne odvojite od ostalih. Svaka povreda tkiva predstavlja pogodan medij za razvoj mikroorganizama, a time i pojavu infekcije, te bi svakako trebalo sprovesti preventivno tretiranje akvarijuma jednim od sredstava koji imaju široki spektar delovanja na infekcije bakterijskog, gljivičnog ili parazitskog porekla. U Pet Centru možete kupiti testove za testiranje hemijskog sastava vode, lekove i svu ostalu potrebnu opremu za Vaš akvarijum, kao i akvarijume. A za sve dodatne informacije možete se obratiti akvaristima U Pet Centru.

Kako niste naveli koje ribice imate osim teleskopa, svakako proverite - ako imate više vrsta ribica - mogu li te vrste biti zajedno.