Povratak

Dropsy (ascites)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

  

P: U mom akvarijumu od od oko 60 l imam 15-ak tropskih ribica među kojima i mužjaka Sijamske ribe borca. Pre nekoliko dana uočila sam da borac na području stomaka ima zadebljanje koje po opisu čini se odgovara Dropsiju. Može li se lečiti Sera baktopurom? Hvala, Sonja

O: Dropsy (ascites, Dropsy) je bolest koja je uzrokovana gram negativnom bakterijom. Najčešće oboljevaju ribe držane u neadekvatnim uslovima, a razvoju bolesti doprinosi i neredovno hranjenje, velike oscilacije temperature vode, prenaseljenost akvarijuma i druge stresne situacije. Bolest je zarazna, a najčešće se zaraza širi preko uginulih riba, pri otvaranju trbušne šupljine. Bolest dovodi do oštećenja ćelija, te do poremećaja osmotske regulacije, pri čemu se nakuplja tečnost u trbušnoj šupljini. Abdomen ribe je naduvan, riba se zadržava ispod površine vode, peraja su skupljena, anus upaljen a često imaju i ispupčene oči. Terapija je delotvorna samo u ranijem stadijumu bolesti, antibioticima iz grupe tetraciklina i sulfonamida. Moguće je da se radi o Dropsiju, mada se i druge infekcije različite etiologije, kao i problemi sa varenjem, ovako manifestuju.

Mišljenja sam da Vam Sera Baktopur u ovom slučaju neće pomoći, jer deluje samo na spoljašnje infekcije. Možete pokušati Furanol tebletama od JBL-a, držeći se strogo uputstva koje propisuje proizvođač. Nakon lečenja obavezno obnovite filter bakteriju. Oboelu ribicu svakako smestite u karantinski akvarijum. Temperaturu vode povećajte na 30°C i dodajte 1 kašikicu kuhinjske soli na 50 litara vode. Imunološki status možete ojačiti multivitaminskim preparatima. Ukoliko primetite znakove bolesti i kod drugih ribica, svakako obavezno izvršite dezinfekciju akvarijuma.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs