mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

  

P: Najpre je počelo kao bela mrlja preko oka koja se proširila i preko drugog. Koristili smo Tetra medica GoldMed ali se ništa nije desilo. To je bilo otprilike pre 3 nedelje, ribica se tada ponašala sasvim normalno, ali sada se počela odvajati od drugih riba, satima pliva u mestu i izgleda ko da stalno spava. Imamo akvarijum od 54l sa filterom i grejačem, imamo 2 carasa i 2 crvenkape i tog bolesnog teleskopa, menjamo otprilike trećinu vode svakih 2 nedelje. Ostale se ribice ponašaju sasvim normalno.
Molim za savet. Ivan

O: Ovakve promene na očima najčešće se javljaju sekundarno, nakon primarne infekcije kojoj je žarište negde drugde u telu ili zbog lošeg kvaliteta vode. Najčešće su to infekcije bakterijske, gljivične ili parazitarne etiologije. Bele promene na oku mogu biti posledica i velike količine hlora u vodi. Svakako testirajte hlor, te po potrebi koristite sredstva za korekciju. Kod svake delimične ili potpune zamene vode koristite sredstva za pripremu vode koja vežu hlor i teške metale, kao što je npr. Dajana Start plus.

Osim hlora, uzrok mogu biti i druge materije, pa je potrebno proveriti hemijski sastav vode (pH, amonijak, nitrite, nitrate itd.). Potrebno je prethodno navedene parametre testirati barem jednom mesečno, specijalnim testovima koje možete nabaviti u Pet centru. Ovakve promene mogu biti i posledica mikrotrauma oka, koje najčešće prolaze same od sebe. Veće traume uzrokuju promenu boje oka, a za posledicu imaju slepilo. Primarne infekcije oka retke su, a najčešće su uzrokovana gljivicama Ichthyophonus hoferi ili bakterijama Vibrio (Myxobacteria) ili Pseudomonas, te metiljima. Ukoliko je oko ispupčeno, govorimo o exophtalmusu, poznatijem pod nazivom PopEye. PopEye može zahvatiiti jedno ili oba oka, a bolest obično ne zahvata druge ribice u akvarijumu. Ipak su ovakve promene češće posledica infekcija koje su primarno zahvatile neki drugi organ, a zbog pada imunološkog sistema dolazi do ovakvih promena na oku. Kako je kod Vaše ribice evidentna promena opšteg stanja, najverovatnije se radi o infekciji. Svakako Vam savetujem da povećate temperaturu vode na 30°C, te sprovedete lečnje čitavog akvarijuma, kako biste sprečili infekciju ostalih ribica. Temperaturu vode podižite dnevno za 1-2°C, te je na isti način nakon lečenja spuštajte.

Svakako pojačajte filtraciju i aeraciju vode. Savetujem sredstvo Medi Mor koje ima široki spektra delovanja protiv raznih gljivičnih, bakterijskih i parazitarnih infekcija. Kod primjne ovog sredstva važno je se pridržavati uputstva koje propisuje proizvođač s obzirom na dozu preparata i dužinu lečenja. Nakon lečenja preporučuje se obnoviti filter bakteriju, sredstvom Dajana Biofiltr, kako bi se očuvala biološka ravnoteža akvarijuma. Uz ovo sredstvo koristite i multivitaminske preparate, te Dajana Immunal dodatnu hranu za ribice, kako biste ojačali imunološki status ribica.