Povratak

Preporučene pH vrednosti vode

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

  

P: Imam akvarijum od 60 l, kojeg sam napunio vodom pre 7 dana, te zasadio bilje. Pustiću ga oko 2 nedelje da radi bez ribica. Merenjem vode dobio sam vrednost ph 8,5. Koliki ph treba biti i kako ga smanjiti? Imam još jedno pitanje: na staklu sa unutrašnje strane pojavile su mi se neke bele mrlje. Danas sam ih očistio magnetom. Zanima me šta je to? Pozdrav, Marko


O: Preporučene pH vrednosti zavise od vrste riba koje planirate da držate. Neke vrste preferiraju niži, a neke visoki pH. Tako , ribe iz amazonskog sliva preferiraju niže pH od, npr. ciklida iz afričkog jezera Malawi. Bitno je napomenuti kako su vrednosti pH usko povezane uz tvrdoću vode i to karbonatnu tvrdoću (KH), gde karbonati deluju kao puferi, odnosno u tvrđoj vodi su pH vrednosti više nego u mekanoj vodi. pH možete korigovati pomoću komercijalnih preparata koji se mogu pronaći na tržištu kao što su pH minus/plus (Sera), pH Adjust (Nutrafin) i sl. Ph možete sniziti i pomoću drveta Mangrova koje deluje dekorativno, a u vodi ispušta tanine koji potamnjuju vodu te joj snižavaju pH.

Većina komercijalnih riba dobro podnosi pH vrednosti od oko 7-7,2 stepeni. Naravno ova vrednost je navadena isključivo kao orijentacija, te se mora prilagoditi svakoj pojedinoj vrsti. Što se tiče belih naslaga na staklu, one su uobičajena pojava u novim akvarijumima, pa se zbog toga ne morate brinuti.