Povratak

Paraziti na ribici - riblja vaš / krpelj

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam ribice pajčolanke koje po repu imaju tzv.nametnike, koji mrdaju nogicama. Tražim pomoć jer ne znam šta bi to moglo biti.
Hvala, Aleksa

O: Najverovatnije se radi o ribljoj vaši / krpelju, nižem raku iz porodice Argulus koji imaju prilagođeno rilo kojim se pričvršćuju za domaćina i sisa mu krv. Najveća opasnost preti od sekundarnih bakterijskih infekcija koje nastaju na mestu gde je koža oštećena kao posledica prodora rila. Nametnike je potrebno mehanički odstraniti, a ribe tretirati preparatima protiv parazita te preventivno i protiv bakterijskih infekcija. Ribe se tretiraju na način da se odgovarajući preparat otapa u akvarijumskoj vodi. Konkretno, u Vašem slučaju bih preporučio JBL-ov preparat Ektol cristal koji efektivno deluje kod problema sa parazitarnim i gljivičnim oboljenjima, kao i bakterijskim infekcijama te može poslužiti kao preventiva za iste.

Ukoliko se sekundarne bakterijske infekcije ipak razviju, možete koristiti bilo koji od mnogobrojnih preparata na tržištu za tu namenu,  kao što je FMC (Dajana Pet), ili npr. Furanol (JBL).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs