Povratak

Filtracija u akvarijumu, uloga filtera i izmena filter materijala

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam akvarijum od 30L i u njemu su 2 ženke gupinke (koje su skotne), filter (Sera fil 60) i grejač (Vita Tech 50). Čitala sam na internetu da ako ima tako malo riba kao što imam ja, ne treba često menjati ugalj i filter. Znam da se nakon 3 do 4 nedelje mora očistiti. Uglavnom, neko mi kaže jedno, neko drugo i baš sam u dilemi. Kažu da nakon što se baci ugalj koji je potrošen, ne treba stavljati novi i do mesec, dva pa i tri. To mi nije jasno jer on skuplja sve štetne materije iz akvarijuma pa zašto se ne mora stavljati baš svaki put? I može li se ovaj stari ugalj koji se izvadi samo isprati u vodi i staviti ponovno u filter ako ima tako malo riba? Molim vas, ako mi možete u kratkim crtama odgovoriti.
Hvala! Ana


O: Aktivni ugalj s vremenom “gubi” sposobnost vezivanja štetnih materija, odnosno smanjuje mu se kapacitet filtracije. Načelno, aktivni ugalj treba menjati svakih 30-ak dana. Kada se raspravlja o filtraciji potrebno je naglasiti da filter radi u nekoliko faza. Vodu filtrira mehanički, biološki i hemijski.

Sunđer vrši mehaničku filtraciju, a što je još važnije biološku filtraciju. Mehanička filtracija je bitna u smislu da zaustavi krupne čestice na početku filtera kako bi se osigurao neometani protok vode kroz ostatak filtera. Postavljanjem akvarijumske vate na početku protoka omogućava se lakše čišćenje i izmena (po potrebi svaki dan) bez remećenja rada ostalih filter materijala. Biološka filtracija je veoma bitna, a odvija se podsredstvom pozitivnih bakterija koje stvaraju kolonije na sunšerima filtera (osim na sunđerima ima ih i na šljunku, dekoru i sl.). Zbog toga je sa sunđerima potrebno postupati pažljivo. Bitno je naglasiti da se nikada ne smeju ispirati tekućaju u vodi iz akvarijuma nakon izmene vode i to na način da se samo malo istisnu u kanti sa upravo izmenjenom vodom (kako bi se očuvalo što više kolonija). Filter materijal se nikada ne menja celi odjednom, već je to potrebno učiniti postepeno kako biste očuvali barem deo bakterija.

Hemijska filtracija (ugalj, zeolit, zeo-carb) nam pomaže da filtriramo određene mikro i makro elemente, u principu toksične spojeve kao što su rezidue lekova i sl. U pravilno pripremljenoj vodi za akvariste-hobiste, koji nemaju zahtevne vrste (riblje i biljne), ovaj deo filtracije je “najmanje” važan (ako se ijedan deo filtracije može tako nazvati). Dakle, ugalj je potrebno menjati otprilike jednom mesečno (ukoliko ga želite imati u filteru), a posebno nakon svakog lečenja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs