Povratak

Mrest guppyja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Zanima me kako i kada mogu oumrešćeni gupiji menjati svoj pol? Znam da toplota vode kao i filtriranje vode ima ulogu u tome, ali ako mi možete o tome malo napisati. Napišite mi još da li se ženke gupinke mogu oploditi same zbog preostale mleči od mužjaka ili imam pogrešnu informaciju? Hvala! Biljana

O: Guppy (Poecilia reticulata) je slatkovodna riba koja pripada živorotkama. Živorotke su malobrojna grupa riba koja se ne mjesti na način da mužjak oplodi ikru izvan tela ženke, već mužjak ispušta mleč koja oplođuje jajašca unutar tela ženke. Na takav način, ženka čuva oplođenu ikru dok se iz nje ne razvije mlađ. Stoga, gravidna ženka guppyja može "otpuštati" podmladak i do 6 meseci, a da pritom nema mužaka u akvarijumu. Ženku pred okot lako je prepoznati jer joj se nekoliko dana pre zacrni deo stomaka kod otvora, a i sam stomak se znatno poveća. Tada se on često smesti u posebni deo akvarijuma - kotilicu, a sve kako bi sprečili da njen podmladak ne postane potencijalna hrana za druge ribe. Ovde se može naglasiti da i promena vode ubrzava početak okota i izlazak mlađi.

Mlađ tokom 1-2 sata izlazi u nepravilnim intervalima u obliku providne kuglice koja se odmota i potone na dno da bi zatim isplivala na površinu kako bi vazdušni mehur napunila vodom. Do sledećeg okota proći će oko mesec dana. Određeni vlasnici ovih ribica navode da neke ženke nakon više okota mogu promeniti pol. Međutim, ovo još nije naučno dokazano.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs