mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

  

P: Imam 3 zlatne ribice (pajčulanke) i akvarijum od 75 litara. Pre nekoliko dana jedna je ribica ispustila ikru koja se sad nalazi i dalje sa njima u akvarijumu. Nakon 2 dana sam primetila da je voda poprimila neprijatan miris. Voda nije zamućena. Do nedavno sam ribice držala u akvarijumu od 20 l i nikad takav miris nisam osetila. Mrest se dogodio dan nakon što sam ribice premestila u veći akvarijum. Imam unutrašnji filter za do 100 l, koji ispušta i vazduh. Ribice se ponašaju najnormalnije, nema nikakvih promena u ponašanju. Hranim ih kao i obično, listićima, granulama, gel hranom i slično. Vodu još nisam menjala jer nije prošlo ni 5 dana od kad sam ih stavila u akvarijum. Vodu pripremam sa Tetrinim sredstvom. Možete li mi reći je li taj neprijatan miris posledica mresta ili nečega drugog? Puno hvala unapred. Dragana

O: Neprijatan miris koji nastaje u Vašem akvarijumu najverovatnije potiče od raspadanja organskih materija u vodi. Voda na sobnoj temperaturi oko 22°C u kojoj se odvija biološki proces (žive ribice, hrana, organski otpad...) nikad nije bez mirisa.

Gradska voda (pitka voda) se mora pripremiti da bi bila upotrebljiva za ribe, a u tome vam mogu pomoći razni preparati koji su namenjeni za kondicioniranje akvarijumske vode: Sera - Aquatan, JBL - Biotopol, Tetra- AquaSafe... Ovi preparati vežu teške metale i neutrališu hlor. Mrest se može dogoditi i spontano u akvarijumu, ali tada postoji velika mogućnost da odrasle ribe pojedu jajašca ili mlade. S obzirom na to da se kod Vas mrest odvio spontano, pitanje jesu li jajašca zaista oplođena, a čak i ako jesu pitanje je kakvi su uslovi u akvarijumu. Naime, čak i najmanje odstupanje po pitanju parametara vode može dovesti do zastoja u razvoju jajašca, odnosno do njihovog propadanja.Da bi se razmnožavale zlatne ribice potrebno ih je 3 do 4 meseca držati na temperaturi od 17,5 - 18° C. Nakon toga je temperaturu potrebno povećati na 21,5 - 24°C. 

Posle mresta roditelje je potrebno odmah izdvojiti jer bi u suprotnom pojeli jaja. Neki uzgajivači stavljaju sredstva protiv pliesni da jaja ne bi propala pre nego što se zlatne ribice izlegu. U tu svrhu je dobro upotrebiti Tetrin Goldmed jer će sprečiti  propadanje. Male zlatne ribice ce se izleći nakon 5 dana (na 22°C). U međuvremenu, treba odvajati jaja koje je ipak zahvatila plesan ili nisu oplođena. Prva tri dana  nije preporučljivo hraniti tek izlegle ribice jer one već imaju žumance kojim se hrane. Kad se ribica izlegne, bitno je da dođe do površine po vazduh. Nadalje ih možete hraniti gotovom hranom za bebe, izmrvljenom hranom koju jedu roditelji. U prva tri dana vodu nije poželjno menjati, a dalje je potrebno menjati je redovno i jako paziti na kvalitet.

Verovatno je došlo da propadanja mresta pa Vam savetujem da očistite akvarijum, a za sbu buduću pomoć sa dodatnim informacijama se možete obratiti i našim akvaristima u Pet centru.