Povratak

Ribica pliva naopako i ima ispupčene oči

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imamo dve zlatne ribice, otprilike godinu i po stare. Zadnjih par meseci smo primetili da je jedna počela da pliva naopačke, ali je i dalje bila vrlo živahna i kad bismo se prebližili proplivala bi normalno. Mislili smo da joj je to neka igra jer je bila jako živahna, sve do danas kad je stalno naopačke i na dnu, ne može da se digne i oči su joj ispupčene, takođe ostala je bez apetita. Čitala sam malo savete pa me zanima kako da joj pomognemo. Ne bismo želeli da nam ugine pa Vas molim za pomoć i neki savet.
Unapred vam puno hvala. Marina


O: Plivanje u nefiziološkom položaju može biti rezultat različitih faktora kao na primer prisustva parazita, poremećaja nervnog sistema , opstipacije i slično. Ukoliko su u pitanju endoparaziti ili poremećaj u radu nervnog sistema, meni na žalost nije poznat način tretmana. Ukoliko je u pitanju opstipacija (zatvor), što bi se po opisanom u Vašem slučaju moglo naslutiti, situacija se može popraviti sprovodeći strogu dijetu (hraniti sa odgovarajućom količinom hrane, odnosno izbegavati prejedanje).

Poželjno je ribama ponuditi oljušteni grašak (ukoliko ne odbijaju hranu). Opstipacija može biti letalna, a sa druge strane riba s takvim problemima može živeti dugi niz godina. Ispupčene oči i naduvano telo takođe mogu biti simptom koji ukazuje na opstipaciju. Naime, kod opstipacije se u telu ribe nakupljaju gasovi, što može rezultovati „naduvavanjem“ i ispupčenim očima.

Isti simptom se javlja i kod Dropsyja koji je neuporedivo opasnija bolest zbog toga što je vrlo zarazna. Lečenje se sprovodi antibioticima, a na tržištu postoje preparati koji su deklarisani kao efikasni po pitanju suzbijanja ovog oboljenja kao npr. Furanola (JBL). Budući da se radi o vrlo zaraznoj bolesti, po eventualnom uginuću ribe koje je vrlo izgledno jer se na bolest uspešno može delovati samo u početnoj fazi, potrebno je dezinfikovati akvarijum i opremu. Dakle, ukoliko je u pitanju opstipacija potrebno je ribu staviti na strogu dijetu (par dana bez hrane) i nadati se najboljem. S druge strane ako je u pitanju Dropsy potrebno je sprovesti tretman.

Kako po opisanom nisam u mogućnosti postaviti preciznu dijagnozu, ostaje na Vama da prosudite na koji način tretirati ribu.
 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs