mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd


P:
Kupio sam ribicu colossoma pacu (pirana). SadA me zanima hranjenje. Gledam po internetu i tražim, ali malo ljudi to ima i skromni su sa podacima o držanju hranjenju. Zanima me što voleda jedu  koliko puta dnevno? Ubacio sam mu živu ribicu, ali neće, možda je još mala da jede  zlatne ribice (pacu ima oko 8-9 cm, a zlatna oko 3-4 cm)? Čuo sam za goveđe srce, sa time ću je najverojvatnije hraniti pa bih voleo neki savet u vezi hranjenja.Unapred hvala,
Goran

O: Pacui (kojima pripada i Colossoma pacu) je ime koje se često upotrebljava kako bi se označili različiti rodovi omnivornih riba koje su u “srodstvu” s piranama, a potiču iz Južne Amerike. Riba koju Vi imate nije “prava” pirana, već njen rođak koji je uz to i svaštojed, a ne isključivi karnivor. Za razliku od pirana koje imaju vrlo oštre zube i donju vilicu dužu od gornje, pacuima su zubi manje zašiljeni, a donja vilica je gotovo jednake dužine kao i gornja.

Colossoma pacu je jatna riba zbog čega nije dobro da je sama u akvarijumu. Rastu jako velike (poznati su primjerci od čak 75 cm u dužinu) te su vrlo proždrljive. Rado prihvataju različitu hranu, kao npr. gotovu (komercijalnu) granuliranu hranu za ciklide, tablete za čistače, mleveno goveđe srce (kao što ste i sami naveli), a veći primerci (pogotovo ako su u jatu) mogu napasti i pojesti manje ribe poput guppyja. Iako nisu agresivne poput svojih mesojednih rođaka, svojim snažnim čeljustima koji uglavnom služe za drobljenje semenki, orašastih plodova i slično, mogu biti vrlo opasne.

Dakle, iako se ne radi o “pravoj” pirani, imate vrlo dugovečnog ljubimca (žive i do 20 godina) kojem što pre morate osigurati društvo i veliki akvarijum (500 i više litara) kako bi se mogao razviti do svog punog potencijala.