ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam akvarijum od 50 litara i tri ribe u njemu (beta splendens, crnu neonku i platy red moon). Na akvarijumskom staklu sam primetio male crviće (beli, tanki i dugi jedan do dva milimetra). Ovo mi je prvi akvarijum, i još sam početnik. Ne znam šta je to i da li će naškoditi ostalim ribama u akvarijumu? Darko

O: Kada su bolesti riba u pitanju, njih može izazvati nekoliko vrsta crvića poput Dactylogyrus, Cichlidogyrus, Tetraonchus. To su mali crvoliki organizmi, napadaju membrane škrga uzrokujući njihovo crvenilo i slinavost, drhtavu površinu, ubrzano disanje i iznurenost. Jajašca uzročnika su otporna na lečenje. Akvarijum tretirajte Droncitom (Praziquantel) u količini 2 mg/l, ili kombinacijom malahitnog zelenila i formalina dok ne nestanu paraziti i jajašca. Takođe ih je moguće eliminisati iz ribe (ali ne akvarijuma!) kratkom kupkom u formalinu, soli (3%) i amonijak hidroksidu. Osim navedenih, bolest mogu izazvati i Gyrodactylus crvi. Ribe su zaražene malim crvićima koji uzrokuju bledu boju kod riba, crvene mrlje, a ribe se češu po akvarijumu. Ovi se paraziti tretiraju Droncitom (Praziquantelom) u koncentraciji 2 mg/l ili formalinskom kupkom.

Po opisu koji ste poslali sklona sam verovati kako se u Vašem slučaju ipak radi o neopasnim crvićima iz porodice Planariidae ili Virnjaka. Navedeni crvići nastaju kao posledica viška hrane ubačene u akvarijum. Preporučujem Vam da smanjite količinu hrane kojom hranite ribe, a crvića se možete rešiti na način da potpuno ispraznite vodu iz akvarijuma te ga dezinfikujete kao i opremu i šljunak. Možete pokušati tretirati vodu sa Ectopurom (Sera) koji je poprilično efikasan kada se radi o spoljašnjim parazitima.