Povratak

Riba Duh - uslovu držanja i mrest

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam dve ribe duh pa me zanima u kakvim uslovima bi trebale da žive i kako se razmnožavaju.
Hvala, Minja

O: Minimalna litraža akvarijuma za jednog duha je 150 l. Temperatura  22-28 °C. pH 6,2-7,0. Tvrdoća vode: meka do srednje tvrda.  Za razliku od drugih vrsta riba iz svoje porodice, duhovi su miroljubivi iako znaju biti opasni za manje ribe (npr. neonke). Noćne su životinje, a u akvariju moraju imati mnogo mesta za skrivanje. Nije preporučljivo držati više od jednog primerka zbog toga što znaju biti agresivni prema svojoj vrsti. Kako je ova riba gotovo slepa, služi se električnim senzorima smeštenim kraj nosnih otvora, kojima može da otkriva i proizvodi signale, u cilju orijentacije i komunikacije. Na tako malom prostoru kao što je akvarijum, signali dve ili više riba lako se isprepletu i dovedu do dezorijentacije. Iako se do sada tvrdilo da polni dimorfizam nije izražen, u zadnje vreme se pojavljuju informacije da je razlika između polova ipak uočljiva, a vidi se po obliku glave koja kod mužjaka više liči konjskoj glavi dok je kod ženke vitkija.

Oči mužjaka nalaze se malo više prema beloj liniji (medijalno) i prema gore (kranijalno), dok su kod ženke malo prema početku glave (prema napred) i bliže ustima. Napominjem da ova konstatacija nije potvrđena i zato je je treba uzeti sa rezervom. Duhovi su polno zreli sa oko dve godine starosti i 30 cm dužine (TL). Kao i za polni dimorfizam, do sada se tvrdilo kako je mrest u akvarijskim uslovima nemoguć. Ipak, poslednje informacije govore drugačije, iako se verojatno radi o mrestu koji se odvija pod budnim okom profesionalnih uzgajivača pa ga je vrlo teško postići kod kuće.

Dno akvarijuma bi trebalo biti bez podloge, a na nju bi trebalo postaviti nekoliko posuda za cveće napunjenim krupnim šljunkom (po mogućnosti crne boje) kako bi, kad ženka položi jaja, mogli pasti van dmašaja roditelja i poslužiti kao hrana. Oplođena jaja (koja su u početku prozirna) polako tamne, a neoplođena bobijaju belu boju. Kako bi podstakli mrest u mresnom akvarijmu morate postići efekat vodopada ili kiše pomoću, npr. AC hang on filtera. Temperatura mora biti 27°C, pH 6.8, a česta promena vode (20-30%) dnevno trabala bi inicirati mrest. Ritual mresta nalikuju borbi, rep riba poprima crvenkastu boju koja je kod mužjaka sjajnija. Dodirujući se meuđsobno, ribe plivaju po celom akvarijumu. Na kraju mriesta ženka ispušta jaja iznad šljunka što izgleda kao da se hrani (jaja su smeštena iza glave). Ženka nakon polaganja jaja otpliva dalje, a mužjak oplođuje jaja. Celi postupak se ponavlja nekoliko puta. Ritual mresta je vrlo iscrpljujući pa po završetku ribe izgledaju kao da će uginuti, ali nakon nekog vremena ipak živnu.

Mlađ se izleže nakon 4-7 dana, a nakon 2-3 nedelje kad više nisu zaštićeni kamenjem (krupnim šljunkom) i kad roditelji više ne paze na njih, roditelje bi trebalo izvaditi iz mresnog akvarijuma kako ne bi mlađ zamenili za hranu. Prvih nekoliko nedelja svetlo bi moralo biti konstantno upaljeno.