Povratak

Ribe čistači / Misgurnus anguillicaudatus (eng. weather loach, dojo loach)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Koje vrste riba čistača su najprikladnije za akvarijum od 40 l,  će se ponašati zlatne ribice sa čistačem)? Treba li staviti neko skrovište za čistača? Možete li mi opisati uzgoj čistača? Hvala, Milan

O: Čistače delimo u dve osnovne vrste: čistači dna i čistači stakla. Čistači dna hrane se ostacima hrane koju ostale ribice ne pojedu pa padne na dno i raznim otpadom koji se takođe nađe na dnu. Večina čistača u akvarijumu pretežno služi da bi se uklonili naslage algi koje se zbog preslabog, ili prejakog svetla nakupljaju po lišću biljaka ili staklu. Uz zlatne ribice, u akvarijumu mogu i preporučljivo je držati i čistače. Najlakše se prilagođava hladnovodni čistač Misgurnus, ali i toplovodni čistači kao Plecostomus (Hypostomus plechostomus), Aymonieri (Gyrinocheilus aymoneri), Corydoras julii i Corydoras panda takođe se brzo aklimatizuju u hladnovodnim akvarijumima. Čistači se hrane specijalizovanom tabletiranom hranom (npr. Nutrafin, Sera Viformo, Sera nip, Sera spirulina, Tetra Tabimin). Misgurnus anguillicaudatus (eng. weather loach, dojo loach) je hladnovodna i vrlo izdržljiva riba.  

Može se držati i u toplijoj vodi, ali onda živi kraće. Jede sve što padne na dno, a ako na dnu nema ničega, zna se zaletati i do površine. Može iskočiti iz akvarijuma, pa je poklopac obavezan. Vid kod misgurnusa nije posebno oštar, ali on taj nedostatak nadoknađuje vrlo osetljivim brkovima, tako da će pronaći svaki, pa i najsitniji komadić hrane koji padne na dno. Jede doslovce sve što je jestivo, pa za njega ne morate nabavljati posebnu hranu - poješće sve što i druge ribe koje su sa njime u akvarijumu. Kao što sam već spomenula, akvarijum u kojem nameravate držati misgurnusa svakako mora imati poklopac, kako ne bi iskočio iz vode. Međutim ako i iskoči, velika je šansa da će na suhvome preživeti i 2-3 dana. Naime, kad se nađe izvan vode, ova ribica aktivira prirodni mehanizam zaštite - izluči sluz koja mu prekrije telo, pa tako hibernira dok se ponovno ne nađe u vodi. Što je temperatura niža, duže će preživeti u hibernaciji. Inače, životni vek im je oko deset godina.

Pol se kod misgurnusa dosta teško određuje, mužjaci su uvek veći od ženki iste dobi i imaju izraženije tačke po telu. Iako u poslednje vreme neki akvaristi objavljuju kako su misgurnuse uspeli izmriestiti u akvarijumu ova je ribica naime, vrlo osetljiva kada je mrest u pitanju i za mrest su mu potrebni posebni uslovi, kakve je u akvarijumu vrlo teško obezbediti. Te se ribe uglavnom love u prirodi ise uzgajaju u ribnjacima.

Čistači se vole zavlačiti i skrivati, pa im možete obezbediti nešto od "rekvizita" za skrivanje. Kako u našoj prodavnici možete pronaći različite biljke i dekoracije za opremanje akvarijuma, pozivam Vas da nas posetite. Za sve ostale informacije možete se obratiti našim akvaristima.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs