ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam akvarijum od oko 50 l i želeo bih da u njemu mrestim muljaše pa bih hteo da znam kako da to uradim? U akvarijumu imam 5 malih skalara, 1 zebricu, 1 gibicepsa, 1 somića fosilisa i još 2 ribice ali ne znam im imena jer su vrlo kompikovana. Hvala unapred, Dušan

O:  Za početak, savet je da postavite grupu ovih riba (muljaša) u kvalitetno filtriran akvarijum (optimalne veličine od oko 50 l). Odnos polova bi trebao biti u razmeri 1:2 za mužjake, pa čak i više zbog načina oplodnje. Preporuka je da ne mešate druge ribe sa ovom vrstom dok traje mrest, kako ne bi došlo do kanibalizma. U akvarijumu bi trebalo da ima dosta bilja, konkretno se savetuje javanska mahovina (Vesicularia dubyana) i stalna količina žive hrane. Svetlo bi trebalo biti prigušeno, a cirkulacija intezivna. U cilju započinjanja mresta deo vode može da se menja mekšom i hladnijom vodom. Pri tome je preporučljivo finalni nivo vode umanjiti. Preporučeni parametri vode su: kiselost 6.5 - 7 dh ne preko 10, temperatura od 22 - 24°C. Voda mora sadržati dosta kiseonika.

Mrest se odvija obično u ranim jutarnjim časovima. Početak mresta karakteriše veća aktivnost i mužjaka i ženki. Kada su spremne za mrest, ženke će početi da traže odgovarajuća mesta u akvarijumu, plivaće kružnim pokretima i istraživati brkovima staklo akvarijuma, lišće i dr. Nekoliko mužjaka će pratiti spremnu ženku pokušavajući da se sredinom tela postave ispred njenih usta. Ženke tada počinju da izbacuje nekoliko komada ikre koje drže u korpici načinjenoj od spojenih analnih peraja. Najuspešniji mužjak će izbaciti mleč koju ona prima i moguće usmerava ka ikri. Konačno kada pronađe odgovarajuću poziciju ona će zalepiti ikru i pričvrstiti je ustima čime će verovatno nastaviti oplodnju ukoliko je nešto mleči zaostalo. Ženke će u svakom ciklusu položiti 1 - 5 jaja i tako sve dok ne postignu konačnih 100 - 300 komada.

Ribe se uklanjaju posle mresta. Roditelji ne bi trebalo da jedu ikru, ali jedinke koje nisu bile aktivne u mrestu to često čine. Ikra je veličine 1 - 2 mm i razvija se u mlade ribice za 3 - 4 dana, dok je intezitet rasta mladih veoma brz.

Mladi se od prvog dana mogu hraniti artemijom, mikrocrvima i suvom hranom.