ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovani, imam akvarijum od 60 l već skoro dve godine i nisam imao nikakvih problema što se tiče algi do pre mesec dana kada su mi se pojavile svetlo zelene alge koje ne jedu algari. Svetlo je upaljeno oko 6 h dnevno, akvarijum nije izložen sunčevoj svetlosti, ne bacam mnogo hrane, nije pre naseljen i redovno menjam vodu. Jedino sto sam u ishranu riba dodao pripremljeno juneće srce od kada su se alge i pojavile. Molim vas da mi pomognete u rešavanju ovog problema. Damir

O: Moguće je da je do pojave algi došlo zbog upotrebe junećeg srca u ishrani. Radi se o hrani sa velikim udelom belančevina koje se onda u višku izlučuju izmetom te se raspadaju na amonijeve spojeve koji su odlična hrana za alge. Osim toga iz maila nije jasno da li ste u protekle dve godine zamenili lampe. Rok trajanja akvarističke lampe je cca 3000 radnih sati (odnosno u vašem slučaju nešto preko godine dana). Nakon navedenog perioda lempu treba zameniti jer više ne emituje odgovarajući spektar svetla što može biti okidač za nastanak algi.

Nitasti oblici zelenih (Chlorophyceae) i crvenih (Rhodophycaea) algi, među najčešćim su uzrocima glavobolje kod akvarista. Akvaristi su im dali opisna imena poput bradolike, četkaste, dlakaste, krznolike, grmolike, rogolike …(eng. hair, horse hair, staghorn, beard, brush, whorl, fur, bush, pelt, haystock, fuzz, itd.), pa ovo šarenilo naziva otežava prepoznavanje i uglavnom zbunjuje akvariste. Najjednostavniji (i najtačniji) način amaterske identifikacije algi je razvrstavanje po obliku grananja i dužini niti. Samo tačna identifikacija alge može nam pomoći prepoznati moguće uzroke njenog bujanja u akvarijumu, a time i delotvornu terapiju (alge su bioindikatori poremećaja ravnoteže hemijskih vrednosti vode i osvetljenja).

Dakle, da bi se uspešno rešili algi potrebno im je "oduzesti" hranu, znači testirati vodu na amonijakove spojeve, CO2, gvoždje, silikate i sl, a nakon testiranja sprovesti mere za ispravljanje nepovoljnih faktora kvaliteta vode.