ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Hoću da kupim za akvarijum Gupi, akvarijum mi ima oko 70 l i pun je žive trave. Koliko ide Ženki na jednog muŽijaka, koja im odgovara temperatura vode, recite mi sve o njima što bi moglo da mi pomogne.
Hvala unapred. Stefan

O: Guppy (gupi), naučnim imenom Poecilia reticulata, je slatkovodna riba iz porodice živorortki. Jedna je od najpopularnijih akvarijskih riba i omiljena među akvaristima početnicima, zbog lakog gajenja i razmnožavanja. Guppiji su živorotke, što znači da ženke ikru nose u stomaku sve do izleganja. Mužjaci se udvaraju ženkama treperenjem i širenjem peraja, a samo parenje je brzo i kratko. Ženke oplođenu ikru nose u sebi mesec dana, a noseća ženka može se prepoznati po tamnom i širokom trbuhu. Mladunčad guppija rađa se u obliku sićušne loptice, koja pada na dno i tu se rasklupčava, a zatim brzo juri prema površini kako bi svoj riblji mehur napunili vazduhom. Guppiji su, kao i sve živorotke, skloni kanibalizmu, pa je vrlo verovatno da će većina mladunčadi biti pojedena od strane majke po samom rođenju.

Iz tog je razloga preporučljivo ženku staviti u gusto zasađen akvarijum, kako bi mladunčad imala priliku sakriti se. Odrasla ženka u jednom porođaju može dati od 20 do 60 (i više) mladih. Jednom oplođena ženka sačuvaće mužjakovu mleč u svom telu i kasnije je iskoristiti za buduću oplodnju. Nisu zahtevne po pitanju hemizma i temperature vode, pa se brzo i lako prilagođavaju raznim akvarijumskim uslovima. Optimalna temperature kreće se od 22 do 25°C. Mužjaci znaju biti agresivni jedni prema drugima, a često znaju biti naporni i za ženke, kojima se stalno udvaraju. Iz toga je razloga preporučeno držati jednoga mužjaka na četiri ženke.