Povratak

Mrest barbusa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam akvarijum od 130 litara i želeo  bih da mrestim barbuse, pa me zanima kako bih to mogao da uradim? Hvala unapred! Ilija

O: Barbusi su veoma rasprostranjena i raznolika grupa riba. Neke je veoma lako uzgajati u akvaristici, a sa nekim vrstama je to nemoguće izvesti. Skoro svi barbusi razbacuju jaja (tzv. posejavanje jaja) i većina ih jede jaja tako da je veliki problem kod amatera u uzgoju barbusa. Barbusi su veoma aktivne i lepe ribe iz porodice Cyprinid - a. Ima ih stotine vrsta u različitim veličinama. Barbusi su među najpopularnijim akvarijumskim ribama. Karakteristike vode u akvarijumu za uzgoj su: temperatura 18 – 26 C. Ne sme biti prisustva amonijaka  / nitrita. Nitrati < 25 ppm. Kiselost vode: pH - 5.5 do 7.2 Tvrdoća vode: GH - 5 do 10. Obavezno nabaviti jedinke različitog porekla da bi se izbeglo ukrštanje jedinki istog legla. Izabrati napredne primerke i svakako bez ikakvih deformacija. Ukoliko birate primerke iz akvarijuma u kome se nalazi dosta istih riba, uvek izaberite veće.

Veći primerci su napredniji dok su oni manji zaostali u razvoju jer imaju mane poput npr. slabe snalažljivosti, manjka hrabrosti, razna oboljenja i dr. Samo nekoliko akvarista na svetu može podići leglo, a da su svi primerci iz legla potpuno identični, stoga uvek izaberite veće i naprednije radi boljih rezultata u mrestovima koji slede.

Priprema: uzgoj barbusa je u principu lagan postupak. Izaberite par i ubacite u akvarijum za mrest. Podignite temperaturu vode za dva stepena od uobičajenog ali pazite da nepređete granicu od 26 stepeni. Hranite ih sa hranom bogatom proteinima kao što su Bloodworm - si, Tubifex i sl. Veoma važan je enterijer akvarijuma. U akvarijum postavite bilje sa dosta sitnih listova. Bilje rasporedite uglavnom po dnu. Najbolja biljka za ove prilike je tzv. “Kuga” koja se moze smotati i na taj način prekriti celo dno. Ukoliko su odabrane kvalitetne matice par ce veoma brzo poćeti bacati ikru koja će padati i lepiti se za bilje ili propadati kroz njega na dno. Vi morate pratiti ove događaja jer u trenutku kada par prestane bacati ikru morate ih odmah izvaditi napolje, jer će pojesti jaja.

Mlađ: mladi će se izleći i početi slobodno plivati nakom 5 dana na temperaturi od 25 stepeni celziusa. Odmah se može primetiti razlika u razvoju mladih te će oni veći prihvatiti artemiju dok manje treba hraniti tečnom hranom za mlađ. Naravno najbolja hrana za mlade tek izlegle ribice je artemija. Važno je napomenuti da ovaj akvarijum mora biti jako malih dimenzija zbog hranjenja. Male ribice mogu lutati i uginuti od gladi u većem akvarijumu.