Povratak

Puž jabučar (amazonac) - razmnožavanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kako se raznomnožavaju puževi Amazonci? Hvala unapred. Lazar

O: Puž jabučar (amazonac) zbog pripadnosti porodici Ampullariidae, još se naziva i Ampularis. Porodica Ampullariidae, nastanjuje suptropske i tropske predele svih kontinenata, ali samo u Australiji se nalazi kao uvezena vrsta. Puževi iz porodice Ampullariidae se dele u nekoliko vrsta i to Asolene, Felliponea, Marisa i Pomacea koje nastanjuju južnu i centralnu Ameriku i južni deo SAD - a te Afropomus, Lanistes i Saulea nastanjuju Afriku, dok je vrsta Pila rasprostranjena i u Africi i Aziji. Puž jabučar (Ampullariidae Pomacea) se najčešće drži u akvarijumima, on je amphibija i ujedno jedna od najvećih vrsta slatkovodnih puževa, koja većinu vremena provodi pod vodom, dok na kopno izlazi retko. Može udisati kiseonik iz vode ili atmosferski vazduh jer su mu organi za disanje organizovani kao kombinacija škrga i pluća pa se često može videti kako puž prilepljen za akvarijsumsko staklo skida alge dok mu dišni sifon izviruje iznad površine vode. Ova mu prilagodljivost omogućava izlazak na kopno radi potrage za hranom ili radi poleganja jajašaca.

Jajašca polaže u obliku kalcifikovanih grozdova, čija boja zavisi od podvrste puža, pa tako može biti bele, žućkaste, narandžaste, roze ili čak zelena boje. Iz jajašaca se ležu umanjeni primerci puževa. Inkubacija zavisi od vrste puža, temperaturi i vlazi okoline. U slučaju vrste Pomacea, inkubacija jaja traje tri nedelje. Pomacea se u prirodi može naći u barama, jezerima i rečnim tokovima južne i centralne Amerike, nije zahtevna vrsta po pitanju kvaliteta vode pa čak ni temperature, stoga je potrebno izbegavati bacanje ovih organizama u vodotokove jer se vrlo brzo razmnožavaju i vrlo su invazivna vrsta. Za razliku od ostalih vrsta puževa koji su hermafroditi (dvopolci), jabučari to nisu i razlikuju se po polu. Polne razlike uočljive su samo u trenucima kada puž klizi po akvarijumskom staklu. Sa leve strane iznad škržnog otvora mužjak ima razvijen polni organ (penis), koji delimično prekriva škržni ulaz. Razlikovanje po obliku kućice i broju spirala na kućici nije moguće, kako se često misli.

Za razmnožavanje puževa iz spomenute porodice nisu potrebni nikakvi posebni uslovi osim prisutnosti mužjaka i ženke. Tvrdoća vode nije određena, ali tvrđa voda pogoduje razvoju kućice dok bi pH trebao biti 6,8 - 7,5, a temperatura vode 22 - 26°C.