ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovani, imam akvarijum 50 l sa četiri mala koi šarana, podloga je sitan šljunak, pumpa za vazduh,  filter -  bio filter. Voda je počela da se muti. Menjam jednu trećinu svake nedelje i dalje je mutna? Pedja

O: Postoji nekoliko različitih "vrsta" zamućenosti. Voda može biti mutno bele boje, uzrok je "bakterijski bum", kojeg izaziva nepravlino čišćenje filtera, a vrlo je često i kod novoformiranih akvarijuma. Filter se mora prati u vodi iz akvarijuma koju ste neposredno pre čišćenja isisali u nekakvu činiju u kojoj se sunđeri iz filtera moraju oprati. Na taj način bakterijska mikroflora ostaje nepromenjena i ne dolazi do "bakterijskog buma" koji boji vodu u belo. Pojava je potpuno bezopasna i prolazi sama od sebe u roku od dve nedelje. "Oporavak" akvarijuma možete ubrzati korišćenjem preparata B - clear (Nutrafin). Voda može biti zamučena i od sitnih čestica koje se talože na dnu akvarijuma te se povremeno dižu u vodu i na taj način je mute. Kako bi se izbegla pojava takve zamučenosti potrebno je čistiti šljunak pomoću "usisivaća" za dno (nikad više od trećine šljunka nedeljno).

Osim toga, kada se voda zamuti sitne čestice se lakše vežu za filter sunđer koristeći P - cleara (Nutrafin). Osim navedenog, zamućenost (zelena ili braon boja) može biti posledica preteranog rasta algi, a problem je ponovno vezan uz filter i osvetljenje, a često je uzrok i prevelika količina (nekvalitetne) hrane. Kako vi niste pobliže opisali "zamućenost" nadam se da Vam ovaj uopšteni odgovor može pomoći barem ublažite problem.