ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd 

P: Hteo bih da mi se corydoras pande mreste u akvarijumu, ali ne znam koji je mužijak, a koji ženka.
Hvala na odgovoru. Andrija

O: Corydorasi su jako popularne akvarijumske ribe. Osim velikog broja vrsta raznih šara, boja i veličina, ovu porodicu karakteriše i njihova mirna priroda i šarmantan izgled (karakteristični brčići). Kao i svi Corydorasi i Panda je mirna i aktivna jatašica stoga ih stavite bar 4 u akvarijum (što više to bolje)). Primetiće te kod njih konstantno rovanje po dnu akvarijuma i periodični nagli izlasci do površine (tipično za Corydorase - a radi se o gutanju vazduha i izvlačenju kiseonika). Bez obzira što je temperatura vode u prirodnom staništu do 24º C,  ove ribe su dugi niz godina uzgajane u zatočeništvu i podnose i više temperature vode. Još jedna prednost je i njihova veličina - jedna su od manjih vrsta Corydorasa i kao takvi pogodni za male akvarijume i kojima besprekorno obavljaju ulogu čistaća viška hrane. U slučaju loših uslova, dolazi do propadanja karakterističnih brčića. Ovaj problem je uglavnom pripisivan oštrom šljunku.

Medjutim iskustva pokazuju da do erozije brkova uglavnom dolazi zbog dugotrajnog povećanog nivoa nitrata (i rezultirajućeg napada bakterija) pa se bez obzira na šljunak brkovi oporavljaju nakon poboljšanja kvaliteta vode. Osjtljivi su i na lekove na bazi bakra pa ukoliko lečite druge ribe u akvarijumu takvim lekovima, preporučljivo je da ih odvojite u drugi akvarijum dok traje terapija obolelih riba. Prirodno stanište / poreklo  ovih riba je sliv reke Ucayali (Peru). Veličina mužjaka je 4,5 cm, dok ženke narasu do 5 cm. ( i na osnovu ovoga možete razlikovati polove). Parametri vode kojih se treba pridržavati su: 21 - 24º C, pH 7, srednje tvrdoće. Ishranu bazirajte na tabletiranoj hrani i larvama komaraca. Osnovna razlika bi mogla biti u izgledu, tako da su ženke deblje i veće u odnosu na mužjake. Ako planiramo uzgoj, ribe je potrebno izvesno vreme hraniti živom hranom, a zatim izvršiti delimičnu promenu vode koja tako da bude nekoliko stepeni hladnija. Takodje, povećajte protok vode u akvarijumu. Mrest nastupa najčešće u večernjim satima, odnosno uvod u mrest. Pravi mrest počinje gašenjem svetla i traje nekad do jutra, zavisno koliko ženki se mresti. Mrest je karakterističan za sve koridorase, T poza, ženka ikru drži izmedju ventralnih peraja i posle oplodnje odlazi na površinu gde se zavlači u trave i lepi je za listove, stranice akvarijuma itd. Ženke polažu maksimalno 30 - tak jajašaca na ivice akvarijuma, lišće biljaka ili u javansku mahovinu. Ikra je prvog dana potpuno providna, drugog dana postane tamna (sivo - braon), da bi već 3 - 4 dana moglo kroz opnu da se i nasluti oko ili cela ribica. 5 - tog dana (zavisno od temperature i još nejasnih faktora može da bude i 7 - 8 dana) iz ikre se izvali mala ribica koja pada na dno. Već tad liči na coridorase (izgleda kao loptica sa perajima na dnu). Posle nekoliko dana loptica koju čini zumančana kesa se istopi i počinje da traži hranu.

Za mlade ribice je vrlo bitan kvalitet vode i ishrana pa ih hranite spirulina prahom, artemijom, a sa vremenom ako nabavite i grindal crvima i usitnjenim pahuljicama. Napreduju vrlo brzo i već posle 10 - tak dana pocinju da i bojom liče na odrasle. Tada mogu jesti i sitno seckani tubifex, mikro crve i enhitreje...