ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre 20 - ak dana sam kupio kolisu i primetio da na mestu gde joj se spaja ledjno peraje sa telom ima belu fleku / tačku. Ribica se normalno ponaša, živahna je, jede i ne pokazuije znakove bolesti. Da li je to neko oboljenje ili riba samo na tom mjestu nema pigmenta?
Aleksa

O: Ukoliko se boj fleka / tačaka povečava, sa sigurnošću se može tvrditi da je u pitanju oboljenje. Tačka / tačke koje opisujete mogu biti posedica parazitarne infekcije parazitom Ichtiophtiriasis multifiliis. Obolela ribica izgleda kao da je posuta grizom pa se bolest lako uočava. Protozoe mogu doseći veličinu i do 1 mm. Osim spoljašnjih promena na telu javljaju se i simptomi kod organa za disanje pa riba ubrzano i otežano diše. Paraziti izazivaju pruritus (češanje) pa se vrlo često može videti ribe kako se češu o neki predmet u akvarijumu, kako bi se na taj način oslobodile ovoga parazita. Češanje neretko uzrokuje daljna oštećenja kože, što dalje uzrokuje pad lokalnog imuniteta i podložnost sekundarnim bakterijskim infekcijama.

Parazit u kasnijim stadijumima bolesti napušta ribu, odlazi na dno akvarijuma i stvara jednu vrstu zaštitne opne. Nakon toga dolazi do deobe stanica pa vrlo brzo broj parazita poraste i na nekoliko stotina. Parazit jedino može preživeti ako se u kratkom periodu prilepi za ribu, dok u protivnome uginjava. Vreme koje je potrebno za prihvatanje / lepljenje parazita za ribu zavisi od temperature. Što je temperatura veća parazit će se u roku 3 - 5 dana prihvatiti za ribu i obrnuto. U tom slučaju svakako se preporučuje podizanje temperature u akvarijumu, kako biste onemogućili daljnu debu stanica parazita koji se ne nalaze na ribicama. Preparati koji se nalaze na tržištu, deluju isključivo u fazi belih tačkica, kada iz belih tačkica izlaze tomiti - razvojni oblici ichtija, koji padaju na dno akvarijuma i pričvršćuju se za čvrstu podlogu gde čekaju novi stres kod ribica da se ponovo aktiviraju. Parite stanje ribe i ukoliko primetite povećanje prisustva tačaka po telu ribe, savetujem da podignete temperaturu u akvariju na 30°C, ali postepeno (1 - 2 stepena dnevno), a na isti način se nakon tretiranja temperatura spušta, kako biste izbegli novi stres, a time i ponovo aktiviranje ichtija.

Od lekova možete koristiti Sera Costapur kapi, a svakako se pridržavajte uputstava koje propisuje proizvođač s obzirom na količinu leka i dužinu primene leka. Uz ovaj preparat možete koristiti i multivitaminske preparate kako bi ojačali imunološki status ribica. Navedeni saveti važe pod pretpostavkom da je u pitanju parazit Ichtiophtiriasis multifiliis.