ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Interesuju me uslovi držanja oskara i sa kojim ribama smem da ih držim?  Imam akvarijum od 55 l.
Hvala. David

O: Oscar (Astronotus ocellatus)  je predator i orjentše se na lov manjih riba. Zbog toga on celo vreme proučava razne rupe i udubine kako bi pronašao ribu. Takvo ponašanje je moguće videti i u akvarijumu. Ovo nije riba za početnike. Mnogi ljudi ih donesu u zajednički akvarijum. Nakon nekog vremena u akvarijumu će ostati samo on - oscar. Ribe koje eventaulno mogu biti bezbedne pored oscara su: (Plectosomus punctatus) - dovoljno je veliki, a i oklopljen je tako da je siguran od oskara. On je noćna riba tako da je po danu pretežno neaktivan. Pomoći će vam oko problema sa algama. Neke vrste ciklida koji su dovoljno veliki i dovoljno agresivni da se mogu nositi sa oskarima: Chilasoma octofasciatum, Cichlasoma citrinellum, Chilasoma cyanoguttatum, Aequidens rivulatus... Oskari su jedne od najvećih riba koje drže akvaristi. Mogu narasti do 33 centimetara i težiti čak i preko kilogram.

U zatočeništvu žive do 20 godina. Premda ih u spec radnjama prodaju kao male jedinke, pazite jer on će brzo narasti veliki i jak. 120 litarski akvarijum je minimum za odraslog oskara. Iz ovog možete zaključiti da Vaš akvarijum nije adekvatan za držanje oscara. Oscari i biljke ne idu zajedno. Svi ciklidi vole kopati i grickati biljke, ali oskar će ih jednostavno rasturiti. Za podlogu je najbolje postaviti šljunak i kamenje dovoljno veliko da ga oskari ne mogu razbacivati. Kamenje koje ćete staviti za dekoraciju uzmite dovoljno veliko da ne bi došlo do oštečenja stakla. Naime, oskar može pomaknuti veći kamen nego što mislite. Najbolje je staviti spoljašnji filter jer će tako u akvarijumu biti samo dve cevi. Kao i kod svih riba što češće manjate vodu to će bolje biti vašim ribama. Kod oskara to još više dolazi do izražaja jer kod njih u akvarijumu nema biljaka tako da će nitriti, nitrati i amonijak pre doći do izražaja.

Oskar je zdrava i otporna riba. Prevencija će njemu biti dovoljna. Redovno mjenjanje vode i dobra filtracija i sa oskarom će sve biti kako treba. Oskari najviše vole živu hranu, male ribe kao guppy npr. Morate se odlučiti da li ćete oskara hraniti sa živom ili kupovnom hranom i tako ga hraniti od početka, jer ako se oskar navikne da jede male ribice odbijaće svu drugu hranu. Kravlje srce je takođe poslastica za oskara, ali ne sme biti jedina njegova hrana. Danas se može nabaviti razna suva hrana koja je vrlo kvalitetna. Ona pruža oskaru sve potrebne sastojke tako da ga je moguće hraniti i samo sa njom. Ali preporuka je da kao i svim ribama, jelovnik ne bude jednoličan. Zbog svoje prirode koju karakteriše agresivnost / proždrljivost, jako je rizično držati oscara sa drugim vrstama riba.