mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčiić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam jato žutih -  yellow carleus (mislim da se tako zovu). Kada sam ih nabavio jedna ženka imala je mladunce u ustima, za nekoliko dana ga ispljunula i sad ono posebno raste. Zanima me kako se ti ciklidi razmnožavaju i kako da razlikujem pol. Imam osam ribica velicine oko 10 cm. Akvarijum je veličine 70 litara, a imaju i biljne nana anubia i tri prevrnute saksije u koje se stalno zavlače. Hvala. Dejan

O: Pretpostavljamo da se radi o vrsti Labidochromis caeruleus. Ovi mali zanimljivi ciklidi žive na severnom dielu jezera Malawi. Na istočnoj obali jezera borave na području od mesta Londo u Mozambiku pa do rta Kaiser u Tanzaniji. Na zapadnoj obali jezera su malo ređi i žive između Chirombo Pointa i Chara u državi Malawi. Labidochromis caurelusi nastavljaju tradiciju Malawi ciklida po kojoj postoji mnogo međusobno različitih geografskih varijanti. Najpoznatiji i najpopularniji tzv. žuti ili "electric yellow". Labidochromis živi u području između mesta Charo i Kajizingi (južno od T´hoto) na zapadnoj obali jezera u dubinama od 20 metara.

Hrane se uglavnom insektima i spadaju u grupu insektivora. Neki caeruleusi se hrane i puževima, a uočeno je da oni imaju produžene ždrelne zube. Labidochromis caeruleusi su u akvarijumima vrlo mirne i povučene ribe, ponekad čak i prestidljive. Moguće ih je držati sa skoro svim ostalim Malawi ciklidima ukoliko im se omogući dovoljno zaklona i skrovišta kako bi pronašli svoj mir. Prihvatiće svu ponuđenu hranu. Kako ih većina akvarista drži sa drugim biljojednim ciklidima, tako ih i hrane sa hranom namenjenom biljojedima. Caeruleusi neće imati problema sa hranjenjem isključivo hranom za biljojede.

 

Određivanje pola kod Labidochromis caeruleusa nije jednostavno ali je moguće. I mužjak i ženka imaju identičnu žutu boju. Mužjak bi trebao imati šire i jače izražene crne linije na perajama, a odrastao (maksimalna veličina je oko 8 cm.) za oko 1 / 3 veći od ženke, ali to ne mora biti pravilo, pa je najbolji način za utvrđivanje pola posmatranje riba. Razmnožavaju se relativno jednostavno. Polno sazrevaju sa oko 6 meseci. Kao i kod svih endemičnih Malawi ciklida, način razmnožavanja im je tzv. materinsko usno leglo, gde se za podmladak brine samo ženka. U svojim ustima nosi oplođena jaja 20 - 22 dana, dok mlade neiskusne ženke nose mlade i do 30 dana. Imaju prilično mali broj mladih 3 - 8, a tek iskusne ženke imaju nešto veći broj mladih ribica - do 25. Za vreme dok nose jaja u ustima, ženke generalno odbijaju hranu, pod stalnim su progonom mužjaka i prilično oslabe. Zato ih je najbolje skloniti u zaseban akvarijum kako bi bile mirnije i uspešnije dočekale dolazak potomstva na svet. Nakon što ženka ispusti mlade ribice iz svojih usta, najbolje ju je vratiti u matični akvarijum, jer se više ne brine za svoje potomstvo. Mlade ribe rastu prilično brzo i dosta su otporne. Hranjenje sa živom hranom i česta promena dela vode pomoći će njihovom bržem i uspešnijem napredovanju.

Ono što moram napomenuti je da je Vaš akvarijum, po mom mišljenju, premali za osam riba te veličine. Primereniji akvarijum za osam ciklida veličine cca 8 cm bi bio onaj od najmanje 180 l.