ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Interesujeme razmnožavanje colisa (lalia) i razmnožavanje bikolora. Unapred hvala. Želimir

O: Colise žive u predelima sa toplim vodama siromašnim kiseonikom, a u vreme velikih suša kada vode gotovo da i nema, zakopaju se u mulj, usta provuku na površinu i udišu atmosferski vazduh. Colise osim škrga imaju i "lavirint" pomoćni organ uz pomoć kojeg mogu udisati atmosferski kiseonik kao i ostale dvodihalice. Većina predstavnika ove familije su vrlo miroljubive naravi iako postoje agresivni primerci koji nisu pogodni za držanje u zajedničkim akvarijumima. Razmnožavaju se na različite načine, neke slobodno među biljkama, neke rađaju žive mlade dok velika većina pravi gnezda od plutajućeg bilja i mehurića vazduha na površini vode. U ovoj zadnjoj grupi je i riba zvana Colisa lalia ili patuljasta kolisa. Za uzgoj colisa potrebno je imati 2 akvarijuma, zajednički i mresni. Akvarijum za mrest može biti manjih dimenzija (cca 40 - ak litara). Temperatura vode mora biti od 25 - 28° C, tvrdoća na nekih 8 - 10 dH. pH je potrebno održavati na oko 6,5 kako bi se razvoj mogućih bolesti sveo na najmanju moguću meru.

U vreme mresta mužjak počinje graditi gnezdo. Prvo sakupi plutajuće bilje te ga lepi mehurićima vazduha koje ispljune ispod lišća. Bitno je napomenuti da za vreme mresta filtracija u mresnom akvarijumu mora biti isključena. Nakon što je gnezdo gotovo mužjak zavodi ženku i pokušava je privući do gnezda. Kada ženka pristane na mrest mužjak je obujmi svojim telom tako da se njihovi polni organi što više približe. Ženka u tom trenutku odlaže ikru koju mužjak odmah oplođuje. Mrešćenje je vrlo intenzivno tako da je par nekoliko sekundi u potpunom zanosu iz kojeg se najprie "budi" mužjak te odmah skupi svu ikru i nosi je u gnezdo. Kad par potpuno prekine sa odlaganjem ikre ženku moramo vratiti u zajednički akvarijum. Od tog trenutka mužjak preuzima ulogu brižne mame. Prvih par dana posebno moramo paziti na to da je temperatura vode stalna. Vreme razvoja jaja zavisi od temperature vode. Više temperature (29°C) ubrzavaju razvoj ali isto tako pogoduju razvoju raznih bolesti. Optimalna temperatura bi bila oko 26 - 27°C, a ribice bi trebale proplivati u roku + / - 24 h. Epalzeorhynchus bicolor potiče iz Azije, tačnije sa Tajlanda. Pripada familiji Cyprinidae i spada u veoma zanimljive i specifične ribe . Razloga za to ima dosta, izmedju ostalog i njen izgled koji podseća na ajkulu po kojoj je i dobila popularni naziv "Red tailed black shark" i postala tražena širom sveta. Uslove koje treba obezbediti ovoj ribi nisu neki veliki problem. Potrebna pH vrednost je izmedju 6.0 - 7.5, ukupna tvrdoća dH 10, temperatura 22 - 27 °C.  Akvarijum je poželjno da bude preko 100 l. U manjim akvarijumima ova riba sporo raste. Akvarijum treba da je bogat sa biljnim rastinjem i panjevima sa šupljinama. Hrana ovih riba je raznovrsna i pored algi koje će vrlo radu da jedu , uzimaće i zivi tubifex, larve komaraca, dafniju i sl.  Ovo znači da  bikolor spada u omnivore.

Razmnožavanje ovih riba u akvarijumima još i dan danas predstavlja veliki problem. Na Dalekom Istoku razmnožavanje ovih riba vrši se hipofizarno (injektiranjem hormona hipofize). Mnogi su do sada pokušavali da razmnože bikolore prirodnim putem ali do sada (koliko ja znam) završavalo se bezuspešno. Razlog bezuspešnog razmnožavanja možda leži i u naravi ovih riba koje vole da su same u akvarijumu. Svako ko je pokušao da sastavi dva bikolora u akvarijumu, završavalo se sa velikom netrpeljivošću izmedju tih riba bez obzira na različite polove. Veoma zanimljivu osobina bikolora je da kada voda u akvarijumu nije u redu (povećanje amonijaka,..sl) on to pokazije na veoma zaminljiv način, tako što mu karakteristični crveni rep postaje bezbojan, a crna boja po telu postaje siva.