aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: U akvarijumu imam gupike i imala sam jednužzenkicu koja je prema simptomima imala crevne parazite uvučen stomak, beličast sluzav izmet, čudno plivaju, daju iste simptome ali jedu. Kako da ih lečim i dali je diagnoza dobro uspostavljena? Licija

O: Opisano u Vašem mailu zaista upućuje na crevne parazite, iako navedeni simptomi mogu biti izazvani i drugim uzročnicima. Vrlo verovatno je u pitanju Hexamita, crevna praživotinja koja napada unutrašnje organe. Prvo napada sistemza varenje, a zatim prelazi na bubrege i jetru. Invadirana riba se sakriva po uglovima akvarijuma, boja joj potamni, pliva unatraške i izlučuje beli sluzavi izmet. Izmet je i prvi simptom hexamite još dok se riba ponaša normalno. Napominjemo da je zmet i prvi simptom Hexamite još dok se riba ponaša normalno. Kod riba može doći do nemogućnosti držanja okomitog položaja jer dolazi do nakupljanja gasa u crevima. Šteta nastala bolešću ne može se popraviti. Ribe invadirane hexamitom mogu dugo vremena biti bez nekih vidljivih znakova.

Novi akvarijum, nove ribe ili poremećaj kvaliteta vode mogu iznenada oslabiti ribu i Hexamita se počne razmnožavati. Kada počne razmnožavanje, riba obično uginu u roku od 3 dana. Leči se lekovima koji sadrže metronidazol. Hexamita je unutrašnji parazit i sa sigurnošću se može utvrditi tek kada se riba secira i pregleda mikroskopski.