Povratak

Ispupčene oči i mrena (bele tačke ili naslage na očima)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Hteo bih da vas zamolim da mi pomognete. Imam problem sa ajkulom, do pre  dva dana ponašala se normalno, a danas sam video neke promene - mnogo  ispupčene oči, pliva  po površini i nije vesela kao pre. Kod druge ajkule bela tačkica na sredini oka. Šta da radim? Unapred zahvalan, Dragan

O: Ispupčene oči i mrena (bele tačke ili naslage na očima) su vrlo često posledica lošeg kvaliteta vode. Osim toga, simptomatično je i to da riba pliva na površini, a ne na dnu kao obično. Kako su toksični spojevi uglavnom teži od vode, njihova koncentracija je veća na dnu.

Zbog toga se ribe u takvim akvarijumima često zadržavaju na površini.

Potrebno je što pre zameniti deo vode (30 - 50%). Vodu za izmenu je potrebno tretirati sredstvima za pripremu vode kao što su npr. Acclimol i Denitrol (JBL), Aqutan i Nitrivec (Sera) ili sličnim preparatima. Filter je potrebno očistiti (sunđere isprati u akvarijumskoj vodi) te po potrebi zameniti deo filter mase. U narednim danima, ako se stanje ne popravi, potrebno je zamenjivati dodatnih 10% vode svaki ili svaki drugi dan.

Ako ni to ne pomogne, akvarijum možete tretirati nekim od preparata širokog spektra delovanja, poput FMC - a (Dajana pet) zbog toga što simptome opisane u Vašem mailu mogu uzrokovati i pojedini paraziti ili bakterijske infekcije.

Moram napomenuti kako su oštećenja oka uglavnom ireverzibilna te posledice zauvek ostaju, čak i ako se ukloni uzrok problema.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs