Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kupio sam dve gupi ribice. Držim ih u akvarijumu od 60 l. Veoma su male, oko 2 cm. Jedna ima velika i jako obojena peraja, a druga bleđa i manja i ima malo veći i tamniji stomak, dakle, da li to znači da su različitog pola? Takođe me interesuje temperatura koja bi bila optimalna za njih. Čime još da opremim akvarijum kako bi imali dobre uslove za život (trava, pesak...) i sa kojim vrstama se slažu jer planiram da kupim još i koji broj ribica je idealan za akvarijum te veličine?
Emir Pulić

O: Najverovatnije se radi o ribama različitog pola.

Mužjaci Guppy - ja imaju veću i lepše obojenu repnu peraju od ženki koje su blede i "neugledne". Osim toga, mužjacima je podrepno peraje usko i duguljasto, a kod ženki je lepezasto (široko).

Kapacitet akvarijuma je lako izračunati na način da se svaki dužni santimetar ribe (Guppy ima oko 4 cm) pomnoži sa 1 - 2. U praksi to znači da u Vašem akvarijumu možete da držite 10 - 15 riba veličine 3 - 5 cm. Na dno akvarijuma se može postaviti šljunak (potrebno ga je staviti pre nego naspete vodu) koji treba prokuvati pre upotrebe da bi ga dezinfikovali. U akvarijum možete ubaciti različiti dekor po Vašim željama. Mogu da Vam preporučim različite ukrase i kamenje specijalizovane za akvaristiku koje možete da odaberete iz naše bogate ponude. Vizualni izgled akvarijuma je lična stvar koja je prepuštena samo Vašoj imaginaciji i ukusu. Svakako bih preporučila da u akvarijumu zasadite "živo" bilje. U Vašem akvarijumu je dovoljno 4 - 5 akvarističkih biljaka, a po Vašoj želji može ih biti i više.

Sa Guppy-jima možete da kombinujete npr. Molly - je, Ksifo, različite vrste Tetri odnosno većinu miroljubivih vrsta Amazonskog sliva tj. ribe poreklom iz Južne i Centralne Amerike.

Idealna temperatura za Guppy-je se kreće oko 25 - 26 stepeni celzijusa.