Povratak

Mladunčad gupija (Guppy) - ishrana i uslovi držanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre nedelju dana mi se okotila ribica (Gupi). Recite mi kako da ih hranim, na kolko dana im se menja voda i kojom hranom?
Unapred hvala,
Andjela

O: Guppy-ji su živorotke, što znači da ženke ikru nose u stomaku sve do izleganja. Mužjaci se udvaraju ženkama treperenjem i širenjem peraja, a samo parenje je brzo i kratko. Ženke oplođenu ikru nose u sebi mesec dana, a gravidna ženka može se prepoznati po tamnom i širokom trbuhu.

Mladunčad guppy-ja rađa se u obliku sićušne loptice, koja pada na dno i tu se rasklupčava, a zatim brzo juri prema površini kako bi svoj riblji mehur napunili vazduhom.

Guppy-ji su, kao i sve živorotke, skloni kanibalizmu, pa je vrlo verovatno da će većina mladunčadi biti pojedena od strane majke po samom rođenju. Iz tog je razloga preporučljivo ženku staviti u gusto zasađen akvarijum, kako bi mladunčad imala priliku sakriti se. Odrasla ženka u jednom porođaju može dati od 20 do 60 mladih. Jednom oplođena ženka sačuvaće mužjakovu mleč u svom telu i kasnije je iskoristiti za buduću oplodnju.

Izmene vode radite uobičajenim ritmom, nije potrebno menjati vodu više nego inače.

Od hrane mogu da preporučim SERA Vipan baby 50 ml (219,00 din.) koja po svom sastavu i veličini listića odgovara mladim ribama. Hranjenje se kao i izmene vode može provoditi uobičajenim ritmom, odnosno 1 - 2 puta dnevno u količini koju ribe pojedu za 1 - 2 minuta.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs