Povratak

Hranjenje ribica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: U akvarijumu od 46 l imam pumpu za vodu od 800 l/h, pumpu za vazduh, grejač od 220 W, 3 travčice, kamenčiće i mali ukras. Pored toga imam i 2 japanska šarana, 2 japanke, 2 skalara (jednog velikog, a drugi je dosta manji pa se ponaša kao da mu je veliki skalar mama), 2 plave zebrice, 2 crvene zebrice, čistaca dna, muljaša, algasa, neonku, 2 žute Molly, 2 crne Molly, 2 kolisa lalie, mužijaka i ženku ksifoforusa, 2 tetre, mužijaka i ženku borca i providnu ribicu kojoj se vide samo kosti, a neznam joj ime, da li možete da mi napišete njeno ime. Zanima me koliko i kada trebam da hranim ribice.
Unapred hvala, Marija

O: Prvo treba naglasiti da imate vrlo neuobičajenu kombinaciju riba koja uključuje hladnovodne i tropske ribe koje imaju potpuno drugačije zahteve po pitanju temperature vode.

Druga bitna činjenica je prevelika gustina nasada riba (previše riba za takav akvarijum!!). Kapacitet akvarijuma se može izračunati na način da se broj centimetara riba pomnoži sa 1 - 2 litre vode čime se dobije maksimalni kapacitet akvarijuma. Za broj i vrste riba koje ste naveli, minimalni akvarijum bi trebao imati 120 l, s tim da i dalje ostaje problem nekompatibilnih vrsta.

Pre svega bih Vam savetovala da se odlučite da li želite držati toplovodne ili hladnovodne ribe te nakon toga ostatak riba sretno udomite (podelite), da bi onom delu riba koje odlučite zadržati pružili odgovarajuće uslove za život.

Što se tiče hranjenja, postoji nepisano pravilo da je gladna riba - zdrava riba. Naravno da ovo ne smete da svatite bukvalno; ta tvrdnja samo ukazuje da se više štete može napraviti sa prevelikim nego sa manjim količinama hrane.

U pravilu je za odrasle ribe doljno jedno hranjenje dnevno i to u količini koju ribe pojedu za 1 - 2 minuta. Sva hrana koja je nepojedena nakon tog perioda je višak, na sledećem hranjenju smanjite količinu dok ne postignete da je hrana zaista u celosti pojedena u navedenom periodu.

Providna riba koju ste spomenuli je verovatno Biciris (Kryptopterus bicirrhis).