Povratak

Borac (Betta splendens) i Neonke (Paracheirodon innesi) u istom akvarijumu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Da li se borac i neonka lepo slazu i kako da ih pripremim za prvi susret?
Marija

O: Borac (Betta splendens) je riba poreklom iz Jugoistočne Azije, a neonke (Paracheirodon innesi) Južne Amerike. Po svom geografskom poreklu to nisu kompatibilne ribe. Zahtevi koje neonke postavljaju pred uzgajivače nisu veliki. Dovoljan je akvarijum od bar 45 - 50 Litara, sa pH vrednosti vode od 5.0 - 7.0. Bojažljive su, a zbog njihove veličine ne bi ih trebalo držati sa velikim ili agresivnim ribama.

Idealno je ako ih možemo držati sa drugim vrstama tetri, pošto im odgovara sličan sastav vode. Neonke su svaštojedi i prihvataju bilo koju vrstu suve hrane, ali potrebno ih je takođe dohranjivati i dafnijama, smrznutim crvićima, sitnim račićima te tubifeksom. Odgovara im akvarijum gusto zasađen biljem sa temperaturama od 23° do 26°C, što je najsličnije uslovima koje imaju u prirodi, u rekama Amazonskog sliva.

Betta je predivna riba koja svojim dugim perajama i izrazitom bojom oživljava svaki akvarijum. Borac je dvodihalica, što znači da može udisati i atmosferski vazduh. Nikako nemojte u akvarijumu držati više od 1 mužjaka jer su oni u stanju potući se i do smrti. Nekada su se na Dalekom Istoku održavale borbe tih riba koje su sada, na sreću, zabranjene.

Bette su vrlo otporne na sve (ne)uslove u akvarijumu i razne bolesti, ali su jako podložne parazitskom oboljenju velvetu, tj. Oodiniumu. Međutim srećom ta se bolest lako leči lekom ili dodavanjem soli u akvarijum koja ne šteti ribama, ali bilju da, pa bi se bolesna riba trebala odvojiti u karantinski akvarijum. Idealno bi bilo držati u akvarijumu (pH 6.0 - 8.0, temp 24-30° C, veličina akvarijuma min 50 l) jednoga mužjaka i nekoliko ženki (njegov harem).

Sličnih su uslova po pitanju kvalitete vode pa ih ipak možete držati zajedno, ali je pre ubacivanja u akvarijum potrebno sprovesti karantin od minimalno 15 dana.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs