Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kupio sam dva Ramireza, ali tek nakon jednog dana sam primetio da su bolesni (iskidana peraja, češanje o panjeve i podlogu, treperenje...). Oni su izvađeni iz akvarijuma i stavljeni u karantin. Mene zanima čime ih lečiti, a još više me zanima šta sa ostalim ribicama? Da li će se i one zaraziti? Postoji li neka vrsta preventive?
Bojan

O: Iskidane peraje mogu biti rezultat delovanja bakterija ili parazita. Češanje o podlogu takođe ukazuje na slične uzročnike.

Bakterijsko raspadanje peraja rezultat je loših uslova u akvarijumu, loše filtracije i nedovoljne cirkulacije vode. Simptomi su raspadanje i nestajanje peraja, vrhovi peraja su tamni. Kako se infekcija širi, dolazi do korena peraja te na taj način dolazi do samog tela ribe i tada lečenje postaje nešto teže i duže.

Lečenje se provodi nekim od mnogobrojnih preparata koji se mogu pronaći na tržištu, kao što su primerice Furanol (JBL) ili Bactopur (Sera). Ribu je potrebno odvojiti u karantin i osigurati iznimno čistu vodu u koju može da se dodaje so (prethodno otopljena u čaši vode).

Češanje je uobičajeno kod ciklida, pogotovo u gusto naseljenim akvarijumima. Može biti rezultat delovanja različitih parazita, poput škržnih ili kožnih parazita (Gyrodactylus, Ich, Oodinium). Ektoparazite možete tretirati pomoću primerice Ectopura (Sera), a ako se radi o Ichtiu ili oodiniumu ciljanim preparatima kao što je primerice Bioicht (Dajana pet) ili Oodinol (JBL). Škržne crviće (lako su uočljivi) možete tretirati Gyrodactolom (JBL), ali treba biti oprezan kod doziranja.

Kako ste Vi opisali poprilično "širok" skup simptoma, na osnovu čega nije moguće postaviti preciznu dijagnozu, ribe možete tretirati nekim od preparata širokog spektra delovanja poput Medimora (Aquarium Munster) ili FMC-a (Dajana Pet).

Preventivno možete tretirati i "glavni akvarijum", a nakon tretmana je potrebno što pre obnoviti filter bakterije da ne dođe do problema izazvanih lošijim kvalitetom vode, kao posledice lečenja. Mislim da jedan dan koji su obolele ribice provele u akvarijumu neće izazvati dodatne probleme, pogotovo ako su ostale ribe u dobroj kondiciji.

Kako bi ste izbegli slične probleme u budućnosti, potrebno je da sve nove ribe pre naseljavanja u "glavni akvarijum" provedu neko vreme u karantinu (14 dana). To je jednostavnije nego ribu naknadno vaditi iz akvarijuma i stavljati je u karantin, a pri tome još uvek rizikovati širenje bolesti jer su ribe već bile u glavnom akvarijumu.