Povratak

Šaran napada ribe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: U akvarijumu imam 2 japanke, 2 zebrice, 2 skalara, čistača dna, muljaša, 2 neonke i 2 japanska šarana. Imao sam i treću - najmanju neonku, ali sam jedno veče primetio da je nema, video sam da jedan japanski šaran juri druge dve neonke i zebrice. Šarana za koga mislim da je pojeo neonku odvojio sam od ostalih ribica. Da li sam dobro postupio i da li je uopšte moguće da šaran napada druge ribice i pojede neonku?
Marko

O: Moguće je da šaran juri i pojede neonku.

Po pravilu su svi šarani omnivori, a među njima se može pronaći i veoma "agresivnih" primeraka. Ovo agresivni shvatite uslovno, ne mislim na to da će takva riba napadati i ujedati sve oko sebe, ali će vrlo rado pojesti malo proteinski bogate hrane.

Kako ste i opisali, taj šaran je vrlo verovatno glavni krivac za nestanak neonke, bilo da je ona uginula od posledica stalne jurnjave za njom pa zatim pojedena ili da je "živa" pojedena.

Svakako je dobro da ste takvu ribu odvojili jer postoji velika verovatnost da će on nastaviti da juri i ostale ribe u akvarijumu. Takvo ponašanje može da dovede do velikog stresa kod ostalih riba što na kraju može rezultovati bolestima vezanim uz stres ili čak uginućem riba.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs