Povratak

Skalar - gubitak apetita

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam akvarijum od 40 litara i u njemu dva skalara, jednu black Molly, jednu Sunset platiku, dva čistača i jednog algara. U akvarijumu se nalaze jedan ugaoni filter (radi na vazdušnu pumpu i dodao sam mu 2 cm sloj aktivnog uglja), jedan mangrov panj, dve amazonke (biljke).  Ženka skalara je poslednja dva dana nezainteresovana, neće da jede uopšte i uglavnom je u donjem delu akvarijuma oko filtera, malo se promuva sredinom i ponovo se spusti u donji deo. Ostale ribice se ponašaju kao i obično. Šta da radim? Saša

O: Simptomi koje ste opisali nisu tipični za neko određeno oboljenje.

Po opisanom se može zaključiti da sa ribom nešto nije u redu ali se ne može postaviti precizna diagnoza (nema karakterističnih simptoma).

Ako niste primetili "čudno" ponašanje kod ostalih riba u akvarijumu, verovatno se ne radi o zaraznoj bolesti što je u svakom slučaju dobro.

Skalari mogu da narastu i do 15 santimetara u promeru tako da je Vaš akvarijum možda malo premalen za dva skalara. Kako niste napisali koliko dugo imate ribe u tom akvarijumu ni koliki su skalari, moguće je da se radi o depresiji zbog neodgovarajućih uslova držanja (premali prostor) iako je to manje verovatno.

Svakako bi bilo dobro ženku skalara koja pokazuje simptome odvojiti u karantinski akvarijum kako bi se sprečilo eventualno širenje bolesti. U karantinskom akvarijumu je lakše provesti terapiju, a na taj način se može sačuvati bakterijska mikroflora "glavnog" akvarijuma.

Kako se ne radi o tipičnim simptomima, ribu možete tretirati nekim od preparata širokog spektra delovanja, poput Medimora (Aquarium Munster) ili FMC-a (Dajana Pet).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs