Povratak

Mrest skalara

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imala sam sreće pa mi se već 2 puta događa da imam dva skalara i da se oni upare. Međutim, ne mogu da izbegnem bele gljivice na ikri. Da li postoji neko sredstvo koje rešava ovaj problem ili se koristi drugo rešenje, npr. promena vode i sl.? Čime se hrani mlađ skalara? I kakvi uslovi su potrebni za akvarijum u kojem se nalazi samo mlađ? Znam da 2 godine od kada su prvi skalari počeli da polažu ikru (6 godina bavljenja akvaristikom) možda nije dovoljno da bi mlađ stvarno uspela, ali mislim da bi vredelo pokusati. Molim Vas da mi pomognete oko uzgoja savetima, a ja ću pokušati da uzgoj ovog puta uspe...
Hvala unapred! Mina

O: Skalari (Anđeo-riba, Pterophyllum scalare) obično spremno i bez problema polažu jajašca, ali ih je teže dalje razvijati.

Mrest skalara nije prezahtevan. Idealni akvarijum za mresteći par bio bi oko 70 litara, visine min. 45 cm, koji sadrži samo precizan grijač i spužva-filter. Za substrat, podlogu za polaganje jajašaca, možemo uzeti bilo što, samo da nije previše glatke površine jer se jajašca neće moći uhvatiti. Voda bi trebala biti mekša i blago kisela. To nije neophodno za mrest, ali je potrebno za ličinke jer se može dogoditi da u tvrdoj vodi ne počnu plivati, tj. ne „podignu“ se, već ostanu na dnu i uginu. U kiseloj vodi manja je mogućnost pojave plesni (Saprolegnia), te ostane veći broj ribica. Temperatura potrebna za mrest je nešto viša nego ona u zajedničkom akvarijumu, tj. 26-28°C.

Kada u takav akvarijum stavimo par koji se izmrestio u zajedničkom akvarijumu, za nekoliko dana ćemo imati novi mrest. Dobro uhranjeni par se mresti često, svakih nedelju dana. Ženka prva počinje čistiti substrat, a prati je mužjak, te zajedno polažu ikru i mleč. Mrest traje u proseku 45 minuta i za to vreme ženka položi od 150-500 jajašaca.

Skalari su dobri roditelji, sa prsnim će perajama provetriti ikru i odstranjivati neoplođenu, ali samo u odvojenom akvarijumu. U zajedničkom će akvarijumu, u većini slučajeva, već isti dan pojesti ikru u nastojanju da je sačuvaju od ostalih riba.

Nezreli parovi koji se mreste često pojedu svoja jajašca u roku od 24 sata pa je zato nakon mrešćenja potrebno preseliti jajašca u drugi akvarijum. Dobro je dodati lek protiv gljivica i osigurati dovoljno prozračivanja, te bi se mlađ trebao izleći. Uz malo sreće i dobar par odraslih riba, videćete da nakon mrešćenja oba roditelja naizmence ventiliraju jajašca, što onemogućava taloženje otpadnog materijala na njima i pojavu gljivica. Odrasla riba ponekad uzima zaraženo jajašce i pojede ga kako ne bi zarazilo ostala jajašca.

Određivaje pola je vrlo teško i nitko ga sa sigurnošću ne može utvrditi, osim u vreme mresta po veličini genitalne papile, cevčice za polaganje ikre i mleči (kod ženke šira, tubasta, a kod mužjaka kraća i šiljasta).

Mlađ se odmah nakon što propliva treba hraniti tek izleženom artemijom ili Copepodima (znanih kao “prašina”).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs