Povratak

Ancistrusi - mrest i sa kojim se ribama slažu u zajedničkom akvarijumu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Planiram da oformim akvarijum oko 60 l. U njemu su planirani ancistrusi kojima će da služi i za mrest. Zanima me koje bih ribice mogla da ubacim sa njima, a da neće da pojedu mlađ ancistrusa?
Unapred hvala, Andrea

O: Ancistrus je riba koja se preporučuje u zajedničkim, ali i akvarijumima za uzgoj. Izvrsni su algojedi i čistači dna i stakla. Ancistrusi vole tamna i skrovita mesta, stoga im treba osigurati mesto za skrivanje (pećinu, panj). Vole se zadržavati na drveću koje im pomaže u probavi, pa im se isto to mora obezbediti u akvarijumu.

Polni dimorfizam je jasno izražen - mužjaci imaju mesnate izrasline na nosu slične rogovima i veći su od ženki.

Za uspešan mrest je potrebno ženku i mužjaka odvojiti u zasebni akvarijum (može i manji od nekih 50 litara), koji ne mora biti dekorativno uređen, samo je potrebno da ima neku pećinu (glinena tegla za cveće, kokosov orah i sl.), jer u tamnim i skrovitim mestima polažu ikru. Mrest se obično dogodi nakon nekih 5 - 6 dana. Kada primetite da ženka ima uvučen trbuh, vreme je kada trebate pogledati da li je bacila ikru .

Ako je ženka položila ikru trebate je premestiti u drugi akvarijum jer u protivnom mužjak postaje agresivan prema njoj i tera je. Mužjak se brine o mladima i o ikri. Inkubacija ikre traje nekoliko dana zavisno od temperature vode (oko 5 - 6 dana).

Nakon izleganja, mali ancistrusi su u suštini vrećice žumanceta sa repićem i glavom i ne hrane se dok je ne potroše. Ribe je dobro ostaviti u tamnom akvarijumu bez svetla i ne bi ih trebali uznemirivati. Mlade je dobro hraniti tabletiranom hranom koja sadrži spirulina alge.

Dakle, po pravilu se u dobro posloženom akvarijumu sa puno mesta za skrivanje može dobiti potomstvo bez obzira na ostale ribe. Uglavnom je bolje držati biljojedne vrste poput guppy-ja i platy-ja, a trebalo bi izbegavati npr. skalare koji su predatori i rado će pojesti jaja i mlađ.