Povratak

Saveti za početnike (izbor akvarijuma, kondicioniranje vode, izbor hrane i preparata)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Nedavno sam dobila ribice i želim da znam da li se japanke i gupike lepo slažu i kako da im obezbedim najbolje uslove za život (koliko je to moguće u akvarijumu)? Pa bih vas zamolila da  mi nabrojite sve što je potrebno za početak (mrestilice, odgovarajuća hrana, filter, grejač, pumpa...). Unapred hvala, verni posetilac Pet centra u Beogradu s tim da sam iz Zenjanina.
Tamara

O: Ukoliko ste ribicama obezbedili prostran i adekvatan (što se tiče uslova) akvarijum, neće doći do neslaganja izmedju japanki i gupika.

U Pet centar prodavnici uvek možete odabrati svoj akvarijum  između potpuno opremljenih Marex (linije Cayman Professional i Classic), Juwel (linije RIO, Trigon, Vision i Record) i Aqua El akvarijuma svih raspoloživih volumena i oblika. Takođe, u našoj prodavnici  pronaći ćete i veliki izbor staklenih tankova bez ugrađene dodatne opreme, svih dimenzija i oblika, po najpovoljnijim cenama na tržištu. Opremiti ih možete po vlastitim željama.

U vašem slučaju, preporučujemo Vam minimalnu litražu od 54 l. U pitanju je akvarijum pod oznakom Juwel  Record 60. To je potpuno opremljen akvarijum koji u sebi sadrži poklopac, filter, grejač, lampu, i njegova cena je 8.459 din. Ovo je jako isplativa varijanta jer nisu potrebni dodatni izdaci, ukoliko bi se opredelili da sami formirate / birate opremu za akvarijum.

Pre nego što ubacite ribice u akvarijum, neophodno je izvršiti kondicioniranje vode.  Kompletne linije preparata za kondicioniranje vode robnih marki Tetra, Sera, JBL i Nutrafin uvek su na raspolaganju u Pet centar prodavnici. Postoji  čitav niz preparata pomoću kojih možete kontrolisati alge, održavati primerenu tvrdoću vode, neutralizovati hlor i teške metale, razbistriti vodu za nekoliko sati, redukovati fosfate, stabilizovati pH i nahraniti akvarijumske biljke bez štetnih posledica za ribe.

Sastavni deo akvarijuma je i bilje koje se može nalaziti u akvarijumu. Veliki izbor akvarijskog bilja najboljeg kvaliteta, namenjenog svim tipovima akvarijuma se može kombinovati prema mogućnostima i potrebama odredjenog akvarijuma. Cene akvarijumskog bilja je 305 din / komad.

Potpune linije hrane i vitaminsko - mineralnih dodataka tržišnih lidera: Tetra, JBL, Nutrafin i Sera, proizvedene prema recepturama osmišljenim za zdravlje i dug život Vaših ciklida, tropskih i zlatnih ribica - uvek su raspoložive u Pet centru.

Visokokvalitetna hrana najčešće dolazi u obliku pahuljica ili granula pažljivo izbalansiranih sastojaka prilagođenih pojedinim vrstama riba, obogaćenih vitaminima, mineralima, omega kiselinama i drugim sastojcima neophodnih  za rast, razvoj i imunitet akvarijumskih riba. U ishhrani riba posebno je važan izvor belančevina, budući da su ribama belančevine neophodne  ne samo za rast (kao toplokrvnim bićima), već i kao izvor dela energije. Kvalitetne hrane sadrže belančevine i nezasićene masne kiseline poreklom iz "vodenih" organizama, te su kao takve najsličnije hrani iz prirodnog okruženja.

Neke linije hrane uključuju i proizvode formulisane tako da uz pomoć prirodnih sastojaka, najčešće dodatih algi, akvarijumskim ribicama pojačavaju intenzitet boje.

Vitaminsko - mineralni dodaci koriste se redovno kao dodatak hrani prema priloženim uputstvima ili  kao pomoć kod registrovanih problema s kondicijom i izgledom Vaših riba, a posebno u situacijama:

- tretmana lekovima usled pojave bolesti u akvarijumu
- tokom i nakon transporta
- ubacivanja novih riba u akvarijum
- nakon većih radova u akvarijumu, pri čemu su ribe bile izložene većem stresu

Za sve savete oko primerene ishrane i kondicioniranja Vaših riba možete se obratiti akvaristima Pet centra, na telefon: 011 /21 23 310

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs