Povratak

Češanje riba - mogući uzročnici (Oodinium, Ichtyophthirius, Gyrodactylus, Costia, Chilodonella)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam akvarijum sa afričkim ciklidima već duže vreme ali u zadnjih mesec dana se sve ribice češu o podlogu i kamenje. Na njima se ništa ne vidi, tačkice i sl. normalno se hrane i živahne su. Voda je takođe kristalno čista. Pretpostavljam da je neka vrsta parazita u pitanju, dodavao sam prokuvanu so u akvarijum (200 g na 100 l vode), kasnije i lek "parazitoex" proizvodjača Maxvit, ali ništa nije pomoglo. Po završetku tretmana sam promenio polovinu vode. Ništa nisam uspeo, i dalje isto češanje koje je nekad toliko snažno da se već pojavljuju ranice na koži. Imate li neki savet, šta da radim, neki drugi lek da probam?
Hvala unapred, Branislav

O: Češanje riba o dno ili o kamenje je nešto što one jednostavno rade, ali ako je to često treba proveriti sve parametre vode. Vrlo često češanje ima veze sa kvalitetom vode. Prvo što je potrebno napraviti je promeniti deo vode, a može se koristiti i neki od dodataka tipa Denitrol, Acclimol (JBL) i sl.

Kako iz Vašeg pitanja nije moguće sa sigurnošću dijagnostikovati tačan uzrok,  u nastavku navodimo moguće uzročnike:

Baršunasta bolest (Oodinium) - karakteristična je po finom zlatastom do sivom filmu na telu ribice. Napadnuta riba može ubrzano disati i češati se po akvarijumu. Škrge mogu biti upaljene. Kad se potvrdi da se radi o baršunastoj bolesti, pojačajte temperaturu vode u akvarijumu. Ako je to moguće, voda bi trebala biti čak 31 – 34 °C. Ugasite svetla i tretirajte ribu na primer sa Oodinolom (JBL) ili bakarnim sulfatom, Tryplaflavinom, metilenskim plavilom, kombinacijom malahitnog zelenila i formalina, ili Kininovog hidrohlorida. Drugi je način stavljanja obolele ribice u sonu kupku.

Bolest belih mrlja, Ich (Ichtyophthirius) - telo i peraje su posute malim belim tačkama. Kod jačih invazija koža može biti prekrivena sluzavim sivim mrljama. Kako bolest napreduje, riba postaje letargična i manje pokretna i češe se po akvarijumu. Ichthyophtirius parazit ima tri stadijuma životnog ciklusa. Osetljiv je na lečenje samo u stadijumu slobodnog plivanja. Povisite temperaturu na 30°C. Ova vrlo zarazna bolest se leči npr. Punctolom (JBL), malahitnim zelenilom u kombinaciji sa formalinom, Trypaflavinom, dodavanjem soli, ili mnogim dostupnim lekovima na tržišitu. Ribe koje prežive napad Icha postaju imune na infekciju, ali i dalje su nosioci bolesti. Tako da stanovnici akvarijuma koji nisu imuni na bolest, mogu je dobiti ukoliko oslabe usled nekog stresa.

Kožni paraziti – Skin Fluke (Gyrodactylus). Ribe su zaražene malim crvićima koji uzrokuju da boja riba bledi, crvene mrlje i ribu koja se češe po akvarijumu. Ovi se paraziti tretiraju Droncitom (Praziquantelom) u koncentraciji 2 mg/l ili formalinskom kupkom.

Costia - telo prekriveno sivim slojem sluzi i skupljene peraje. Riba može neurotično plivati i češati se po kamenju. Jake infekcije dovode do crvenkastih mrlja na koži. To je jako zarazna bolest koja se širi u kiseloj vodi. Potrebno je povisiti temperaturu na 30°C i ribu treba staviti u kratku kupku s formalinom ili dužu sonu kupku. Postoji i celi niz lijekova na tržištu.

Chilodonella - telo i šrkge gube boju i postaju sivo-plave boje. Riba neurotično pliva i češe se po akvarijumu. Kombinacija malahitnog zelenila i formalina vrlo dobro deluje kao i kratka (30-minutna) sona kupka koju prati 12 satna kupka u Trypaflavinu. Ova bolest je najčešća u pretrpanim akvarijumima i vrlo se lako prevenira držanjem akvarijuma sa odgovarajućim brojem organizama.