Povratak

Balon moli

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Idealni uslovi za život i razmnožavanja balon moli; kakav akvarijum mi je potreban i koliki odnos treba da bude mužjaka prema ženki?
Hvala unapred, Veljko

O: Balon Moli je hibridna varijanta nastala ukrštanjem Poecillia latipina i Sailfin Moli. Balon moli ima veliki trbuh, a može biti crna, žuta ili bela. Imaju lepo oblikovana peraja, naročito repno i leđno. Analno i leđno peraje je znatno izraženije kod mužjaka, dok ženke imaju zaokruženo analno peraje i mrlju koja ukazuje na graviditet. Balon moli se čuva u istim uslovima kao i svi moliji.

Zahteva akvarijum od 140 litara, sa dosta jakih biljaka kao što su Java fern, Sagittaria, Vallisneria i Anubias. Bitno je obezbediti im dobar filtracioni sistem.

Balon moli je omnivor i ishrana je sastavljena od algi i belančevinskog dela (tubifeks). Može se kombinovati sa drugim ribicama, jer je uglavnom prijateljski nasrojena. Bitno je kombinovati ribice koje zahtevaju iste uslove života.

Mogu progoniti svoju mlađ ili mlađ drugih ribica i na taj način ih ometati. Balon moli je živorotka koja zahteva akvarijum za mrešćenje od oko 120 l. Ugao akvarijuma za mrešćenje treba urediti tako da bude što gušće zasađeno bilje. Potrebno je da bude oko 2-3 ženke na jednog mužjaka.

Svakih 60-70 dana ženka donese na svet 10-60 mladih, koji su dugi oko 1cm. U prvih nekoliko minuta nakon okota mogu ležati nepokretni na dnu akvarijuma, ali to ne znači da su mrtvi, već im je potrebno neko vreme da se pokrenu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs