Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Želim da saznam sve o mrestu japanki.
Hvala u napred. Stevan

O: Polni dimorfizam kod japanki nije izražen sve dok mužjak polno ne sazri. Polno zreli mužjaci na škržnim poklopcima dobijaju sitne bele tačkice koje su znak da je mužjek spreman za parenje. Mužjaci su nešto krupniji, imaju blago iskrivljenu liniju leđa, bogatije leđne peraje i rep, dok su ženkice nežnije, ali trbušastije. Navedene razlike među polovima je jako teško uočiti, a najčešće to ne mogu ni iskusni akvaristi.

Uzgoj zlatnih ribica je relativno jednostavan ako se ispuni nekoliko uslova. Matične ribe od kojih želite dobiti potomstvo moraju biti zdrave i živahne.

Akvarijum za mrest mora biti veličine od 80l do 120l. Priprema je jednostavna: akvarijume je potrebno dezinfikovati, dobro isprati sredstvom za dezinfekciju i na uobičajen način pripremiti vodu, a na dno staviti "gnezdo". Gnezdo može biti mahovina, iako će nju rado pojesti, a odličan je izbor i plastična mrežica za pranje posuđa (poput one žičane za struganje posuda) koju je takođe potrebno dobro dezinfikovati i isprati. Temperatura vode u mresnom akvarijumu treba biti jednaka onoj u akvarijumu gde su budući roditelji.

Mužjaci se stavljaju u mresni akvarijum uveče dok se ženke ubacuju sutradan -  ujutro. Kad mužjak počne juriti ženku po akvarijumu, potrebno je polako podići temperaturu sa 18 do 22 stepena C, i pažljivo pratiti šta se dogadja. Ženka će, po pravilu ujutru, ispustiti jajašca na mrežicu, a mužjak će ih žurno oploditi. Jajašca će propasti na dno pa ih roditelji neće moći pojesti. Oplođena jajašca imaju glatku ovojnicu, a neoplođena po sebi imaju sitne dlačice, a takva jajašca je najbolje odmah izdvojiti. Nakon dva dana na oplođenim jajašcima se primjećuju dva malena oka i zakrivljena crna crta koja je, u stvari, telešce. Ispuštanje i oplodnja jajašaca traje, po pravilu, jedan do dva dana. Nakon toga, roditelje je potrebno vratiti u njihov akvarijum, a mlađ će se u roku od 3 do 5 dana izleći.

Prva dva dana mlade nije potrebno hraniti, nakon toga možete im postepeno davati posebnu hranu za mlade ribice, sitnu artemiju ili jako usitnjenu hranu za zlatne ribice, a posebno je potrebno paziti na čistoću vode. Dok je mlađ još mala, poželjno je u vrlo blagom mlazu dodavati vazduh u vodu. Dva dana nakon izleganja mladih, mrežicu treba pažljivo i nežno izvaditi iz akvarijuma. Celo je vrijeme potrebno pratiti zdravstveno stanje ribica i izdvojiti one deformisane ili bolesne.

Mrest se može dogoditi i spontano u akvarijumu, medjutim tada postoji velika mogućnost da odrasle ribe pojedu jajašca ili mlade.