Povratak

Platike - mrest

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam 2 platike. Treba da se izmreste za nedelju dana. Zanima me kako da prepoznam mlade, da li su živorotke (ako nisu kako da prepoznam jaja), da li im je potreban grejač i osvetljenje. Molim vas odgovorite mi što pre, Stevan

O: Platy (Xiphophorus maculates) potiče iz Centralne Amerike, prosečne je veličine oko 5 cm. Preferira vodu temperature od oko 25°C, pH oko 7,3, te tvrdoće vode od gH 12. Mirna je, društvena i otporna riba. Spada u živorotke i relativno lako se pari. Zbog jednostavnosti uzgoja, često budu hrana većim ribama (treba dobro da se pazi sa kojim ribama ih se kombinuje). Pogodna je riba za početnike.

Nije preporučljivo da se stavljaju u nedovoljno zaciklirani akvarijum, već se preporučuje staviti barem 2 - 3 meseca nakon prvobitnog postavljanja, zbog njihove podložnosti stresu i raznim bolestima.

Obzirom da kote žive mlade (živorotke) ne bi smelo biti problema oko prepoznavanja mladih koji izgledaju gotovo kao odrasle ribe samo u minijaturi.

Kako sam već gore navela, temperature vode mora da bude oko 26 stepeni što znači da bi bilo dobro imati grejač. Potrebno im je i osvetljenje i to akvarističkim lampama 8 do 12 sati dnevno.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs