Povratak

Ljubavni papagaji

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
drazesna

Jesam li prava životinja za tebe?
Ljubavni papagaji su  izuzetno aktivna, radoznala i razigrana stvorenja. Druželjubivi su i veoma se vežu za svog vlasnika. Nisu zahtevni kućni ljubimci. Životni vek im je 15-20 godina. /

 

Odakle dolazim?

Ljubavni papagaji je odomaćen naziv za agapornide (eng. lovebirds). Taj naziv dobili su jer su izuzetno privrženi svom životnom partneru. Ovi papagaji potiču iz centralne i zapadne Afrike. Porodica agapornida deli se na 9 vrsta papagaja, a najpoznatije su: rozenkolisi, fisheri, personate i nigrigenisi.

 

Gde volim da živim?
Ljubavni papagaji vole puno prostora, pa iz tog razloga i kavez mora biti što većih dimenzija (min. 45x55x45cm).

 

Osim hranilice i pojilice, u kavezu  treba biti i nekoliko prečki ili grana (od voćki). Igračke su važan element u životu Vašeg papagaja: zvončići, ljuljaške, grančice i ostale igračke napravljene od prirodnih materijala. Svakodnevno Vašeg papagaja puštajte da slobodno leti.  

 

Kako sa mnom postupati?
Nakon početnog perioda privikavanja na novu sredinu, koji iznosi najmanje 2 nedelje, dajte priliku svom papagaju da se privikne i na Vas, hraneći ga iz ruke. Nakon tog perioda možete ga svakodnevno puštati iz kaveza. Ukoliko želite da se ptica veže za Vas, nabavite samo jednog papagaja. Vi ćete u tom slučaju biti centar njegovog sveta. Iz tog razloga pazite da dosta svog slobodnog vremena posvetite svom papagaju, da se bavite i igrate sa njim. On će Vam vašu ljubav vratiti svojom pažnjom i raznim vratolomijama kojima će zaokupljati Vaše interesovanje. Ovi papagaji vole da se kupaju, pa im priuštite kupku u mlakoj vodi ili tuširanje.

Šta rado jedem?
Ljubavni papagaju jedu gotovu mešavinu semenki za papagaje, sezonsko voće i povrće. Možete im ponuditi i neljušteni kikiriki, lešnike, orahe. U hranu im možete dodavati i vitamine, a ponudite im i sipinu kost.

lovebird2

 

Održi me fit i zdravom
Naznake bolesti kod ljubavnih papagaja su povučenost, nakostrešenost i perje bez sjaja. Nadalje ako sedi zatvorenih očiju, vodenaste oči, ako puno spava, kija, gubi interesovanje za okolinu, izmet promeni boju ili je mekan.

Zdravlje
Ljubavni papagaj je zdrav kada:
- Oči nisu suzne i širom su otvorene
- Perje je čisto i uredno
- Nema promene u boji i konzistenciji izmeta
- Ima čiste i suve nozdrve
- Kandže nisu predugačke
- Nema vidljivih otoka niti povreda
- Živahna je i ima dobar apetit

Razmnožavanje
Ukoliko imate mužjaka i ženku, postavite im kućicu za spavanje i kućicu za gnežđenje. Polno su zreli sa osam meseci, ali najbolje je da ih parite od 12-15 meseca. Ljubavni papagaji  izlegu od 3-8 jaja. Inkubacija traje 22-25 dana.

Često će se mužjak pridružiti ženki u gnezdu. Mladunci će početi napuštati gnezdo za 38-50 dana i za 2 nedelje nakon toga biti će samostalni. 

 

Volim li društvo?
Ljubavni papagaji su vrlo društvene ptice. Preporučuje se da ih  držate u paru, sa partnerom. Ukoliko imate jednog papagaja morate mu posvetiti pažnju koju bi inače dobio od svog partnera. Sa druge strane, mogu biti prilično agresivni i nije uvek preporučljivo spajati ih sa drugim pticama. Morate paziti da se Vaši parovi "slažu".

 

Spisak za kupovinu: