Povratak

Japanski galebić

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
japanski galebic lijeva 270x330

Jesam li prava životinja za tebe?

Japanski galebić (Lonchura striata) vrlo je pitoma egzotična ptica, dobre naravi u raznim varijacijama i oblicima. Uobičajena boja japanskog galebića je crno-bela, žuto-bela, a ređi su jednobojni. Karakteriše ih velika društvenost i živahnost. Male su ptičice, dužine oko 10 cm od glave do repa. Životni vek japanskih galebića je 8 i više godina. 

 

Odakle dolazim?

Japanski galebić slobodno u prirodi živi na području južne i istočne Azije. U Japanu se uzgajaju u velikom broju pa ih se u parkovima i vrtovima može videti u velikim Kavezima i letaonicama. 

 

Gde volim da živim?

Kod odabira kaveza mora se obratiti pažnja više na dužinu nego na visinu. Za jedan par japanskih galebića potrebna je kavez dimezija 50x35x40 cm. Unutra kaveza treba postaviti zatvoreno gnezdo od slame u jedan ugao, a ispred gnezda poželjno je postaviti prečkicu kako bi ptičice lakše ulazile i izlazile. Vole da se kupaju pa im treba osigurati i kadicu za kupanje.

 

Kako sa mnom postupati?

Japanski galebići jedne su od zebica koje je najlakše držati pa su idealni za početnike. Vrlo su otporne ptičice ukoliko im se pruže adekvatni životni uslovi. Prijatnije se osjećaju u kavezu nego u volijeri, aktivne su, zabavne i prijatnog glasa, no nisu ptičice koje se mogu naučiti na ljudsku ruku jer su male, brze i stalno u pokretu. Odlične su ptičice za posmatranje u vratolomijama koje izvode u kavezu i "pričaju" zanimljivim tonom.  

 

Šta rado jedem?

Japanski galebić hrani se mešavinom semenja za egote, voli zelenu hranu, npr. spanać, blitvu, salatu i zrelo voće. Ovo im je naročito potrebno dok imaju mlade. Važno je napomenuti da zelenu hranu treba obavezno dobro oprati pre davanja pticama.

 

japanski galebic desna 270x330

Održi me fit i zdravim

Kao i svi egzoti, japanski galebić ne podnosi nisku temperaturu, niti nagle promene. Ukoliko se osigura ispravna prehrana i zoohigijenski uslovi otporne su na obolijevanja. Pri bilo kojoj naznaci bolesti (odbijanje hrane, neaktivnost, našušurenost perja, proliv i sl.) ptičicu je potrebno odvesti u veterinarsku ambulantu.

 

Zdravlje

Japanski galebić je zdrav kada:
- oči nisu suzne i širom su otvorene
- perje je čisto i uredno, a kanđe nisu predugačke
- nema promene u boji i konzistenciji izmeta
- nema vidljivih otoka niti povreda
- živahan je i aktivan

 

Razmnožavanje

Po izgledu je nemoguće odmah razlikovati ženku od mužjaka. Ta se razlika uočava tek pri detaljnijem posmatranju; mužjak ima karakterističan cvrkut i povremeno poskakuje s obe noge na prečkici u kavezu. Japanski galebići sazrevaju vrlo brzo, već u doba od 4 meseca. Ženka ove vrste snese 3-8 belih jaja na kojima roditelji (najčešće oboje) sede 12 dana. Nakon 20 dana mladi napuštaju gnezdo, a roditelji ih hrane još 8-12 dana. Kad se osamostale i počnu sami jesti, treba ih izdvojiti. Neki galebići-roditelji skloni su čupanju perja mladima, posebno iz repa. U tom slučaju trebalo bi ih izolovati i u hranu dodati vitaminske preparate. Japanski galebić će primiti i jaja drugih ptica, čak i kad u gnezdu nema svoja i brinuti se o mladima jednako kao da su njegova.

 

Volim li društvo?

Japanski galebići najviše vole društvo svojeg para, a ako bi se držale sa drugim pticama, kavez bi trebala biti dovoljno velika kako ne bi došlo do međusobne agresivnosti.

 

Spisak za kupovinu:

  • • informativni letak o japanskom galebiću                                                                       
  • kavez (min.50 x35 x40 cm)
  • prečke za sedenje
  • hranilica
  • pojilica