Povratak

Dijamantni golubić

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
golubic lijeva

Jesam li prava životinja za tebe?

Dijamantni golubići (Stictopeleia cuneata ili Geopelia cuneata) su male miroljubive ptice dužine oko 20 centimetara. Mogu se držati zajedno s drugim malim pticama, no treba im uvek ostaviti poseban prostor za jedan par. 

 

Odakle dolazim?

Dijamantni golubić potiče iz Australije, iz otvorenih predela s mnogo grmlja i drveća. 

 

Gde volim da živim?

Kavez za smještaj jednog para treba biti dug 60-100 cm, širok barem 40cm i visoka 60 cm. Kavez mora biti veća nego kavez za tigrice i zebice. Golubići su ptice koje u prirodi svoju hranu traže na tlu pa i u kavezu rado boravi na podu i prijatnije se oseća ako je dno posuto peskom. Leti se mogu držati u spoljašnjoj volijeri pri čemu im prija ako je dno zasejano travom. U velikim volijerama se mogu držati sa zebicama i njima sličnim pticama, no potrebno je unutar volijere odvojiti posebnu kutiju s gnezdom za svaki par golubića.


Kako sa mnom postupati?

Dijamantni golubići u prirodi žive u doživotnim parovima ili u malim jatima te ih je preporučljivo držati u paru. Oglašavaju se vrlo ugodnim, tihim i pomalo neobičnim glasom. Jednostavne su za hranjenje i držanje. Pri manipulaciji i uzimanju na ruke treba biti jako pažljiv jer su jako nežne i krhke. 

 

Šta rado jedem?

Hranjenje golubova je jako jednostavna. Glavnu hranu predstavlja proso, bar, svetlo seme kojem treba dodati malo nigera, maka i sličnog sitnog semenja. Redovno im možete ponuditi seckanu zelenu hranu, jednom nedeljno tvrdo kuvano jaje u koji se može umešati smrvljeni keks za ptice.

 

dijamantni desna

Održi me fit i zdravim

Ukoliko primetite da je Vaš golubić neuobičajeno miran, neurednog i nakostrešenog perja, nadut, ukoliko primetite da ne uzima hranu ili vodu , da je izmet promijenjen - posetite veterinara.  

 

Zdravlje

Dijamantni golubić je zdrav kada:

- oči nisu suzne i širom su otvorene

- perje je čisto i uredno, a kandže nisu predugačke

- nema promena u boji i konzistenciji izmeta

- ima čiste i suve nozdrve

- nema vidljivih otoka niti povreda

- živahna je i ima dobar apetit

 

Razmnožavanje

Kod dijamantnih golubića polove je malo teže razlikovati. Mužjaci imaju malo šire obočnice, najlakše ih je raspoznavati po ponašanju. Godišnje imaju nekoliko legla te im je potrebno u kavezu staviti gnezdo poput onog za kanarince. Oni će gnezdo sami popunjavati, stoga im moramo staviti na izbor suvog sijena, slamki i slično. U gnezdu sede oba roditelja, mužjaci danju, a ženke noću. Ženka snese 2 jaja iz kojih se za 13-14 dana izlegu mladi. Mlade hrane "golubljim mlekom" (izlučevina voljke). Mladi vrlo brzo odrastaju i gnezdo napuštaju već u starosti 11-13 dana, no roditelji ih i dalje hrane. Tek kod potpunog osamostaljenja ih je potrebno odvojiti u novi kavez, gde sazrijevaju otprilike za 5 meseci.

 

Volim li društvo?

Dijamantni golubići su ptice koje vole biti u paru i potrebno ih je držati u paru kako bi bile sretne. Mogu se držati u velikim volijerama i sa drugim sitnim pticama poput zebica.

 

Spisak za kupovinu: